© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Besislapstantis buvęs JAV žvalgybos agentas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) ketvirtadienį mini vienerių metų sukaktį nuo Rusijos sprendimo suteikti jam politinį prieglobstį, tebegyvendamas toje šalyje už paslapties šydo, retai pasirodydamas viešumoje.

Mažai kas žinoma apie buvusio JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko gyvenimą nuo tada, kai jis gavo leidimą laikinai pasilikti Rusijoje po to, kai, anot oficialios versijos, mėnesį praleido Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje.

Iki šiol nežinoma, kur E.Snowdenas gyvena, ar jis dirba, o jeigu dirba – tai kuriame sektoriuje.

Paskutinė Rusijos žiniasklaidos paskelbta E.Snowdeno nuotrauka buvo datuota 2013 metų gruodį. Joje buvęs agentas matomas vilkinti raudonus marškinėlius ir užsidėjęs smėlio spalvos kepuraitę, veikiausiai plaukdamas laivu Maskvos upe.

Populiarus naujienų portalas “LifeNews” taip pat yra paskelbęs nuotrauką, kurioje E.Snowdenas matomas stumiantis vežimėlį prekybos centre. Amerikiečio advokatas Anatolijus Kučerena patvirtino, kad ta nuotrauka yra autentiška.

Balandį E.Snowdenas netikėtai sudalyvavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino kasmet rengiamoje “karštosios linijos” laidoje ir paklausė Kremliaus vadovo apie Rusijos gyventojų sekimą.

Vašingtono kaltinamas šnipinėjimu ir valstybės paslaptį sudarančių dokumentų vagyste, E.Snowdenas atskrido į Maskvą iš Honkongo po to, kai paviešino tikrąjį Jungtinių Valstijų vykdomo pasaulinio elektroninio sekimo mastą. Iš Rusijos jis planavo keliauti į Pietų Ameriką.

Tačiau buvęs NSA darbuotojas, kurio pasą atšaukė JAV institucijos, pasiliko Rusijoje, kai ši suteikė jam prieglobstį.

A.Kučerena antradienį sakė, kad bėglys tebebijo dėl savo gyvybės.

“Jeigu turėčiau galimybę suorganizuoti susitikimą su juo, tai padaryčiau. Tačiau kol kas saugumo klausimas išlieka aktualus”, – A.Kušerena sakė viename švietimo forume.

Sausį E.Snowdenas gavo internetu grasinimų jį nužudyti iš JAV pareigūnų, kurių tapatybė nebuvo atskleista, nurodė advokatas.

Blėstant viltims, kad jis kada nors galės grįžti į Jungtines Valstijas arba užsitikrinti prieglobstį Brazilijoje, kurio siekė anksčiau, E.Snowdenas paprašė pratęsti leidimą gyvento Rusijoje, kurio galiojimo paskutinė diena yra ketvirtadienis.

A.Kučerena nurodė, kad liepos pradžioje E.Snowdeno dokumentai dėl prieglobsčio pratęsimo buvo pateikti migracijos tarnybai, tačiau ta procedūra dar nėra baigta.

Rusijos pareigūnai kol kas nepadarė jokių oficialių pareiškimų apie E.Snowdeno prašymo nagrinėjimo būklę, o A.Kučerena dabar atsisako komentuoti šią temą.

Tačiau neįvardyti šaltiniai migracijos tarnybose sakė Rusijos žiniasklaidai, kad amerikiečio prašymas bus patenkintas, pridūrę, kad E.Snowdenas pats galės rinktis – paviešinti tą sprendimą ar ne.

“Pats Snowdeno buvimas yra simboliškai svarbus Rusijai”, – pastebėjo politologas Aleksejus Makarkinas.

“Snowdenas tapo kovos dėl laisvės simboliu, ir tai naudinga Rusijai. Mūsų dienomis tai yra vienas iš tvirčiausių argumentų, kuriuos (Rusija) galėtų pateikti tarptautinei bendruomenei”, blogėjant santykiams su Vakarų šalimis, pridūrė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: