© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Sąjunga (ES) penktadienį pasmerkė Rusiją dėl draudimo įvažiuoti į šalį europarlamentarei, kuri buvo atskridusi į Maskvą stebėti šnipinėjimu kaltinamos ukrainiečių pilotės teismo.

Vokietė Rebecca Harms (Rebeka Harms), viena žaliųjų lyderių Europos Parlamente, sakė, kad ketvirtadienį ji nebuvo įleista, nors turėjo diplomatinį pasą.

Pasak jos, tada ji buvo įsodinta į lėktuvą ir išsiųsta atgal Briuselį. Pareigūnai jai pasakę, kad jie nepritaria jos balsavimui už sankcijas Rusijai.

“Mes smerkiame šį atsisakymą Maskvos oro uoste įleisti Europos Parlamento narę Rebeccą Harms į Rusijos Federacijos teritoriją, nors ji prieš kelionę tikslinosi pas Rusijos pareigūnus”, – sakė ES diplomatinės tarnybos atstovas.

R.Harms vyko stebėti Nadios Savčenko, vienintelės ukrainiečių aviatorės moters, skraidančios bombonešiu “Su-24”, teismo. Ji šiuo metu sėdi Rusijos kalėjime ir jos “tolesnis laikymas toliau kelia susirūpinimą ES”, pridūrė atstovas.

“Skaidrumo trūkumas” Rusijoje dėl jos “juodojo sąrašo”, į kurį įtrauktiems žmonėms draudžiama atvykti, “verčia apgailestauti” ir prieštarauja Briuselio ir Maskvos vizų susitarimo dvasiai, sakė atstovas.

Per spaudos konferenciją R.Harms sakė žinanti, kad yra “stop sąraše”, bet neįsivaizduojanti, kas dar yra į jį įtrauktas, nors įmanoma, kad ten atsidūrė visi europarlamentai, balsavę už sankcijas.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) sakė, kad pateiks oficialų protestą Rusijos ambasadai Briuselyje dėl elgesio su R.Harms.

“Griežtai smerkiu šį rimtą diplomatinį incidentą, kuris yra nerimą kelianti nesėkmė santykiams tarp Europos Parlamento ir Rusijos, – sakė jis. – Šiandien Rusijos ambasada Briuselyje gaus protesto laišką, kuriuo Rusijos vyriausybė raginama atšaukti šį sprendimą”.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį kaip “nepriimtiną” kritikavo Rusijos sprendimą neįsileisti R.Harms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: