Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Energetikos konferencijoje Briuselyje Rusijos dujų milžinė “Gazprom” pasiuntė žinią Europai: dujų kainodara, visiškai ar iš dalies atsisakant dujų kainos susiejimo su naftos produktų kaina, gali būti peržiūrėta ne anksčiau kaip po 2015 metų – tuo metu, kai, pavyzdžiui, Lietuvoje jau bus pasibaigusios ilgalaikės sutartys su “Lietuvos dujomis” ar Jonavos “Achema” ir planuojama, veiks ir SGD terminalas Klaipėdoje, rašo portalas eversus.lt. .

Briuselyje vykusioje energetikos konferencijoje buvo cituojamas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas: “Mes turime daryti viską, kad išvengtumėme sunkumų su ES, todėl Rusija ieško galimybių kitose rinkose. Azija laukia Rusijos”.

Skolkovo energetikos centro Globalios energetikos padalinio vadovė Tatjana Mitrova Briuselyje kalbėjo, kad Rusija siekia išsiaiškinti, ar Europa ketina toliau pirkti rusiškas dujas, o “Gazprom” jau ieško galimybių dujas parduoti Azijai. Būtent ten rusai mato dujų eksporto alternatyvą, tačiau patys pripažįsta, kad ši niša galėtų atsverti ne anksčiau kaip 2018-2020 metais.

Pranešėja viešai pateikė visą sąrašą šalių, kurios “Gazprom” spaudė ar spaudžia peržiūrėti dujų tiekimo sutarčių sąlygas. Jame yra ir Baltijos šalys – Estijai ir Latvijai jau yra suteikta 15 proc. nuolaida, o Lietuva, kuri perka daugiausiai dujų regione, “reikalauja” 15 proc. nuolaidos.

“Gazprom” turi svarių komercinių priežasčių šiuo metu taikomą kainodarą Europoje išlaikyti dar trejus artimiausius metus, nes indeksuojant dujų kainą pagal naftos produktų pokyčius, net ir parduodamas mažesnis dujų kiekis garantuoja aukštą pelningumą. Be to, naujų dujų verslovių įsisavinimas kainuoja labai brangiai ir šios investicijos turi atsipirkti”, – pažymėjo T. Mitrova.

“Gazprom” atstovai pripažįsta, kad Europos Sąjungos 3-oji direktyva, kuri yra susijusi su gamtinių dujų veiklų atskyrimu, kelia didžiules rizikas Rusijai.

Europos Komisija jau pradėjo tyrimą, ar “Gazprom” nesinaudoja dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdama antimonopolines ES taisykles. Manoma, kad tyrimas gali užtrukti maždaug dvejus metus – iki 2015-ųjų.

Todėl, jeigu “Gazprom” dabar sumažintų dujų kainą Lietuvai, tai reikštų, kad ji pripažįsta, jog savo klientams taikė neteisingą kainodarą. Dėl to jai grėstų bauda, kuri būtų skaičiuojama milijardais dolerių, rašo eversus.lt.

“Tokioje situacijoje “Gazprom” neatsitrauks nei per žingsnį ir dėl finansinių dalykų, ir dėl savo šalies mentaliteto. Kita vertus, rusai puikiai supranta, jog mainais už tai nieko negaus”, – tikina eversus.lt kalbinti energetikos ekspertai.

Šių metų spalio pradžioje Lietuva inicijavo ieškinį prieš “Gazprom” Stokholmo arbitraže.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: