anarchija.lt archyvo nuotr.

Žinau, skamba provokuojančiai. Paaiškinsiu: kitokios seksualinės orientacijos žmonės (gėjai ir lesbietės) nėra už įstatymo ribų. Jie nėra nusikaltėliai. Todėl ginti atskirai jų teisių nereikia. Vytenis Andriukaitis, (LSDP) išgrynina mano poziciją taip:  „Mes neišskiriame vienos grupės trumparegiškais, egoistiniais sumetimais. Mes nuosekliai diegiame žmogaus teisių ir laisvių visą paketą. Nesuteikdami išskirtinės preferencijos kuriai nors grupei“.

Mano pozicija išsikristalizavo įdėmiai susipažinus su Jolantos Bielskienės, (LSDP) kandidatės į Seimą pareikštu pasipiktinimu Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus (LSDP) pareiškimu Lietuvos Ryto TV laidoje tema  „Ar homoseksualūs asmenys Lietuvoje diskriminuojami? Ar įteisinsite tokių porų partnerystę ar santuokas?“. A. Butkevičius sakė:  „Mes pasisakome už tokį apibrėžimą, kuris yra Lietuvos konstitucijoje.. Mes taip pat pripažįstame, kad ne vien vyras ir moteris (santuoka) yra šeima, bet ir vieniši tėvai ir motinos, senelės prižiūrinčios vaikus taip pat yra šeima.“. Kitaip tariant, jo pasisakyme net nekvepėjo pritarimu homoseksualių žmonių  siekiui tuoktis.

Gerbiama Jolantą Bielskienę pasipiktino, matyt, A. Butkevičiaus vengimas aiškiai deklaruoti LSDP požiūrį į homoseksualų partnerystę ir santuoką.  Ji žada: „Pati asmeniškai, jei būsiu išrinkta nuo LSDP, bursiu partijos kolegas (o ginančių žmogaus teises socialdemokratų partijoje yra daugiau negu bet kurioje kitoje Lietuvos partijoje ir šie žmonės jau yra tai įrodę savo darbais) ir reikalausime, kad Partijos programos sąlyga dėl lygių galimybių ir homoseksualių žmonių nediskriminavimo būtų vykdoma“.

Išties, Lietuvos socialdemokratų partijos programos punktas 9 (Žmogus) sakoma, kad „Visos teisės kyla iš žmogaus, todėl joks įstatymas, sprendimas, nutarimas,, įsakymas ar nurodymas, joks kito žmogaus ar pareigūno veiksmas neturi apriboti  šių teisių ir laisvių, negali žeminti ar diskriminuoti žmogaus dėl jo amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos (…) Visos teisės ir laisvės yra pirminės. Valstybė – tik šių teisių  ir laisvių garantas“.

Klausimas: ar galima kaltinti LSDP pirmininką vyniojant žodžius į vatą? Ne. Nes Partijos programoje nėra nei  žodžio apie homoseksualių žmonių santuoką. Nes ji nėra apibrėžta Lietuvos Konstitucijoje. Suprantu Jolanta Belskienę ir jos siekius.  Niekas nedraudžia jai ar bet kam kitam patekus į Seimą siekti tikslų, bet, tie konkretūs tikslai, jeigu jie nėra numatyti partijos  programoje,  turi būti  patvirtinti pačioje partijoje. Jeigu jau esame demokratijos gynėjai, tai laikykimės demokratiškų  sprendimų priėmimo procedūros. Tai reiškia, kad būtina  įtikinti kritinę dalį partijos narių pritarti vienam ar kitam tikslui ar siekui. O šiaip, LSDP gina partnerystės institutą  ir siekia, kad  civiliniai santykiai būtų  reglamentuojami įstatymu. 

Visiškai sutinku su J. Bielskienės kritika Liberalų Sąjūdžiui. Akivaizdu, kad ketverius metus jie sėdėjo lyg vandens burnoje prisisėmę, bet rinkiminiame įkarštyje nusprendė gauti keletą ekstrą  balsų. Jiems kaip ir nėra ko prarasti.  Įdomu ne tai, o  Lietuvos gėjų lygos trumparegiškumas. Jie ruošiasi remti LS visai pamiršę, kad kai kurie LSDP Seimo nariai  paskyrė ketverius metus LGBT labui.

Grįžtu prie provokuojančio pavadinimo esmės. LSDP turi kovoti prieš žmogaus teisių pažeidimus, neišskiriant nei vienos grupės. Nes toks išskyrimas greičiau supriešina tas grupes tarpusavyje, nei suartina. Nuoseklumas čia būtinas. LSDP pirmininkas laidoje pareiškė, kad LSDP  gina  vienišų motinų, vienišų tėvų ar senelių prižiūrinčių vaikus teisę vadintis šeima. Ši aiški pozicija yra senai laukta.  Dešiniųjų bandymas rūšiuoti šeimas į tikras, pilnas ar pusines yra niekas kita, kaip žmogaus teisių pažeidimas bei diskriminacija.  Būtina ginti žmonių teisę į susirinkimus, demonstracijas nesvarbu seksualinės orientacijos nesančios už įstatymo ribų. Anot V. Andriukaičio, turime ginti  žmogaus teises nesuteikdami išskirtinės preferencijos kuriai nors grupei.

Originalus įrašas tinklaraštyje Arkadijus Vinokuras

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: