(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Praėjusių metų ekonomikos kritimas, smogęs visai draudimo rinkai, nevienodai paveikė skirtingus jos segmentus. Šalies draudimo rinkos lyderio „Lietuvos draudimo” duomenimis, sunkmetis verslo ne gyvybės draudimo įmokas apkarpė kur kas smarkiau nei gyventojų. Iš draudimo rūšių atspariausias krizei buvo turto draudimas, o smarkiausiai smuko kasko draudimas.

Pasak „Lietuvos draudimo” Segmentų vystymo skyriaus vadovo Vaidoto Krenciaus, palyginus su 2008 metais, per vienuolika praėjusių metų mėnesių verslo draudimo sektorius susitraukė apie 34 proc., o gyventojų – 15 procentų.

„Viena iš labiausiai draudimo įmokų mažėjimą paskatinusių priežasčių buvo smukę naujų automobilių pardavimai. Tai lėmė, kad verslo klientų kasko draudimo apimtys Lietuvoje sumažėjo 48 proc., o vairuotojų privalomojo atsakomybės draudimo rinka krito beveik 33 procento”, – sakė ekspertas.

Vis dėlto, jis atkreipia dėmesį, kad gyventojų draudimui krizė padarė kur kas mažesnį poveikį. Gyventojų kasko draudimo rinka pernai sumažėjo 22 proc., o privalomojo draudimo – tik beveik 10 procentų.

„Privačių klientų segmente vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo rinka 2009 m. išliko stabiliausia. Mūsų statistika rodo, kad lietuviai vairuotojai yra stropūs ir atsakingi, o nesidraudžiančių vairuotojų dalis jau daug metų siekia tik apie 10 proc. ir išlieka stabili. Dažniausiai žmonės tiesiog pamiršta apsidrausti, o piktybiškai vengiančių tą daryti yra mažai. 2009 m. pradžioje buvo pasigirdę abejonių, kad dėl ekonominės krizės vairuotojai nesidraus, tačiau taip neatsitiko”, – sakė V. Krencius.

Turto draudimas per metus taip pat labiau smuko verslo segmente – net maždaug 45 proc., palyginus su 19 proc. privačių klientų sektoriuje. „Turto draudimui didelę įtaką padarė sumažėjusi parama žemės ūkiui. Jei atmesime šio pasikeitimo įtaką statistikai, matysime, kad apskritai gyventojų dėmesys savo būsto ir namų turto saugumui išaugo. Manau, tai bus viena iš pozityvių ekonomikos sunkmečio išdavų. 2010 m. prognozuojame gyventojų turto draudimo augimą”, – sakė „Lietuvos draudimo” atstovas.

Jis taip pat pastebi, kad ekonomikos lėtėjimas paveikė ir kitus klientų draudimo prioritetus. „Pasikeitė kainos ir kokybės supratimas – žmonės iš draudikų tikisi ne tik mažesnių kainų, bet ir platesnio draudimo rizikos padengimo, papildomų naudų. Gerai yra tai, kad žmonės pradėjo atidžiau skaityti sutartis, gilintis į taisykles, draudimo sąlygas, didesnį dėmesį skiria žalų sureguliavimo greičiui bei kokybei”, – pasakojo „Lietuvos draudimo” ekspertas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: