© R. Dačkaus/prezidente.lt nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigiamai vertina prokuratūros pastangas stiprinti kovą su šešėline ekonomika, tačiau turi priekaištų dėl ikiteisminių tyrimų trukmės ir korupciniais nusikaltimais įtariamų asmenų išteisinimo.

Šią šalies vadovės poziciją antradienį žurnalistams perdavė Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė, po prezidentės susitikimo su Generaliniu prokuroru Dariumi Valiu bei apygardų prokuratūrų vadovais.

“Vilniaus apygardoje sprendimo ikiteisminiame tyrime žmogus turi laukti vidutiniškai 7 mėnesius – tai yra ilgiausiai visoje Lietuvoje. Šioje prokuratūroje labiausiai trūksta pastangų keisti padėtį. Panevėžio apygardos prokuratūroje dėl sunkiausių korupcinių nusikaltimų yra išteisinama net 45 proc. asmenų, ir tai rodo, kad žmonės dažnai persekiojami nepagrįstai”, – sakė prezidentės patarėja.

Anot R.Svetikaitės, prezidentė taip pat atkreipė dėmesį, kad prokurorai baudžiamojo proceso priemonėmis turi “ginti valstybę nuo priešiškų jėgų bei nedelsiant reaguoti į raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą, į antikonstitucinių grupių veikimą”.

D.Grybauskaitė susitikime taip pat akcentavo, jog prokuratūrai trūksta jaunų bei kvalifikuotų specialistų – prezidentės teigimu, pastaruosius ketverius metus į darbą esą nebuvo priimtas nė vienas naujas prokuroras, kvalifikacijos kėlimas nėra privalomas, o prokurorų tarnybos vertinimas tapo formalumu. Tad prokuratūra esą “privalo atsinaujinti, atsikratyti sistemos uždarumo ir sąstingio”.

“Tikrąją institucijos reputaciją prokuratūros vadovai gali susigrąžinti ne grumdamiesi dėl nepriklausomumo ir privilegijų, o sutelkdami dėmesį į žmogaus teisių ir viešojo intereso gynimą. Prokurorai turi baudžiamojo proceso priemonėmis ginti valstybę nuo priešiškų jėgų, nedelsdami reaguoti į raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą, į antikonstitucinių grupių veikimą”, – sakė R.Svetikaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: