© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Džihadistų judėjimas “Islamo valstybė” (IS) kelia didesnį pavojų negu bet kuri įprasta “teroristinė grupuotė”, o jos skelbiama vizija gali radikaliai pakeisti Artimųjų Rytų sanklodą, ketvirtadienį pareiškė JAV gynybos vadai.

IS džihadistai gali būti sutramdyti ir galiausiai įveikti vietos pajėgų, padedant Jungtinėms Valstijoms, tačiau kad tai įvyktų, nuo tos grupuotės turėtų nusigręžti sunitai Sirijoje ir Irake, žurnalistams sakė gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) ir Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey (Martinas Dempsis).

Ch.Hagelis perspėjo, kad “Islamo valstybė” yra geriau ginkluota, apmokyta ir finansuojama negu bet kuri kita pastarojo meto teroristų grupuotė.

“Ideologiją jie supina su ištobulintais strateginiais ir taktiniais kariniais gebėjimais. Jie nepaprastai gerai finansuojami. Tai pranoksta viską, ką esame matę”, – pripažino Ch.Hagelis per spaudos konferenciją.

M.Dempsey sakė, kad ta grupuotė, kuri anksčiau vadinosi “Irako ir Levanto islamo valstybė” (ISIL), yra ištikima fanatiškai ideologijai ir turi “ilgalaikę viziją” įsigalėti Libane, Izraelyje bei Kuveite.

“Jeigu jie įgyvendintų šią viziją, tai fundamentaliai pakeistų Artimųjų Rytų sanklodą ir sukurtų saugumo aplinką, kuri mums neabejotinai sukeltų daug įvairių grėsmių”, – perspėjo kariškis.

Pasak Ch.Hagelio, dešimtys JAV aviacijos smūgių padėjo atimti iniciatyvą iš džihadistų per susirėmimus prie Mosulo užtvankos Šiaurės Irake, padedant kurdų pajėgoms atremti kovotojus.

“Amerikos aviacijos smūgiai, taip pat Amerikos ginklai ir pagalba padėjo Irako bei kurdų pajėgoms atbukinti IS puolimą aplink Arbilį, kur dirba amerikiečiai diplomatai ir kariai, bei padėjo irakiečiams atkovoti bei išlaikyti Mosulo užtvanką”, – sakė Pentagono vadovas.

Bombardavimai ir vietos gyventojams teikiama humanitarinė pagalba padėjo paralyžiuoti IS “polėkį ir suteikė galimybę Irako bei kurdų pajėgoms vėl atsistoti ant kojų ir perimti iniciatyvą”, pridūrė jis.

Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos gali smogti IS kovotojam kaimyninėje Sirijoje, Ch.Hagelis neatmetė tokios galimybės, tačiau taip pat nesakė, kad tokių smūgių gali būti surengta artimiausiu laiku.

Pasak M.Dempsey, ekstremistus galiausiai reikėtų atakuoti Sirijoje, tačiau galbūt tai galėtų daryti nuosaikesni elementai tarp sukilėlių.

“Ar jie gali būti įveikti nesiimant veiksmų prieš tą organizacijos dalį, kuri veikia Sirijoje? Atsakymas – ne”, – pabrėžė generolas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: