© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Neapolyje antradienį prasideda dar vienas buvusio Italijos vyriausybės vadovo Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) teismo procesas dėl kaltinimų 2006 metais papirkus senatorių, kad šis pereitų į jo partiją.

Tokiais veiksmais S.Berlusconi esą siekė sužlugdyti tuo metu šalį valdžiusią centro kairiųjų vyriausybę.

Tai trečiasis teismo procesas prieš S.Berlusconi, kuris jau yra apskundęs nutartis keliose kitose bylose, kur jam buvo skirtos kalėjimo bausmės už lytinius santykius su nepilnamete prostitute, įgaliojimų viršijimą ir vieno per policijos pasiklausymo operaciją padaryto pokalbio įrašo nutekinimą.

77 metų milijardierius verslo magnatas pernai taip pat buvo nuteistas už mokestinį sukčiavimą.

Tai buvo pirmasis galutinis nuosprendis ekspremjerui, kuris dėl to buvo pašalintas iš Senato pagal anksčiau priimtą įstatymą, draudžiantį nuteistiems asmenims dirbti parlamente, ir neteko teisinės neliečiamybės.

Ekspremjero, kuris reguliariai pabrėžia esąs nekaltas ir pliekia “kairiuosius” prokurorus, neva rezgančius prieš jį politinį sąmokslą, teismo posėdyje nebuvo, nes jis pagal Italijos įstatymus neprivalo dalyvauti bylos nagrinėjime.

S.Berlusconi kaltinamas 2006-aisiais davęs 3 mln. eurų kyšį tuometiniam senatoriui Sergio De Gregorio (Serdžui de Gregorijui) iš partijos “Vertybių Italija” (Italia dei Valori), kad šis pereitų į jo partiją “Laisvės tauta” (Il Popolo della Liberta) ir padėtų sužlugdyti tuo laikotarpiu šalį valdžiusią centro kairiųjų vyriausybę.

Kartu su S.Berlusconi teisiamas ir jo buvęs padėjėjas Valteris Lavitola, kuris, kaip įtariama, tarpininkavo tariantis dėl kyšio.

Teismo procesas vyksta Neapolyje, nes šiam miestui skirtą vietą Senate užėmė S.De Gregorio, kuris bendradarbiauja su tyrėjais.

Tarp klausimų, įtrauktų į antradienio ir trečiadienio teismo posėdžių darbotvarkę, yra Senato pirmininko Pietro Grasso (Pjetro Graso) prašymas laikyti jį ieškovu šioje byloje. Toks žingsnis sulaukė labai prieštaringos S.Berlusconi šalininkų reakcijos.

Taip pat turi būti paskirtas naujas bylos teisėjas, nes dabartinė teisėja nusišalino dėl interesų konflikto – ji yra ištekėjusi iš prokuroro, kuris dalyvavo S.Berlusconi teismo procese dėl santykių su nepilnamete ir įgaliojimų viršijimo.

Tarp asmenų, kurie bus iškviesti liudyti teisme, yra buvęs vyriausybės vadovas ir Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis), taip pat du buvę senatoriai, kurie turėtų patvirtinti, kad S.Berlsuconi siūlė jiems pinigų, mėgindamas papirkti.

S.De Gregorio tyrėjams sakė gavęs 2 mln. eurų grynais, o dar milijonas buvo skirtas jo politiniam judėjimui “Italai pasaulyje” (Italiani nel Mondo).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: