© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Komisija neturi pastabų kitų metų Lietuvos biudžeto projektui – Komisija nepateikė Vyriausybei jokių rekomendacijų, BNS pranešė Finansų ministerijos atstovė. Tai pirmas kartas, kai EK vertino į euro zoną šiemet įstojusios Lietuvos biudžetą.

“Rekomendacijos taisyti, kažką keisti negauta. (…) Tai reiškia, kad Komisija, išnagrinėjusi mūsų biudžeto projektą, nukrypimų ar kažkokių žymių nukrypimų nuo stabilumo ir augimo paktų reikalavimo neužfiksavo”, – BNS sakė ministerijos Fiskalinės politikos departamento direktorė Irma Lazickienė.

Anot jos, biudžeto projektas buvo paskaičiuotas taip, jog atitiktų visus reikalavimus.

“Yra kompleksiškai vertinama struktūrinio balanso rodiklio dydis. Kiekvienos šalies atveju jis individualus. Ir išlaidų taisyklių laikymasis yra vertinamas. Mes kai teikėme biudžetą, visada sakėme, kad viskas yra paskaičiuota, jog atitiktų reikalavimus. Tai Komisija pasižiūrėjo ir pasakė, kad mes atitinkame”, – BNS sakė ministerijos atstovė.

Ji teigė, kad galutinį vertinimą Komisija paskelbes iki lapkričio pabaigos.

I.Lazickienė aiškino, kad reikšmingu neatitikimu fiskalinei drausmei būtų laikoma, jei Lietuva nuo vidutinės trukmės tikslo nukryptų daugiau kaip 0,5 BVP, taip pat jei būtų viršyta išlaidų augimo riba.

EK pateiktame 2016 metų biudžeto projekte numatytas ne didesnis kaip 1,1 proc. BVP valdžios sektoriaus struktūrinis deficitas.

Numatoma, kad valstybės biudžeto pajamos sieks 8,004 mlrd. eurų (0,2 proc. daugiau šiemet), išlaidos – 8,655 mlrd. eurų (3,1 proc. daugiau), deficitas – 651,5 mln. eurų (59,6 proc. daugiau).

Valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos (kartu su ES ir kitomis paramos lėšomis – 2,111 mlrd. eurų) sieks beveik 9,394 mlrd. eurų, asignavimai – 10,045 mlrd. eurų.

2016 metų valstybės biudžetas bus paskutinis, kurį priims dabartinė valdžia, – po Seimo rinkimų 2016 metų spalį 2017-ųjų valstybės pajamų ir išlaidų planą galutinai priims jau naujas Seimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: