© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV Nacionalinės gvardijos kariai ketvirtadienį buvo išvesti iš Fergusono miesto Misūryje, kuriame jau beveik dvi savaites tęsiasi protestai dėl incidento, per kurį baltasis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį.

Įtampa Fergusone sumažėjo, kai JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis (Erikas Holderis) trečiadienį susitiko su 18-mečio studento Michaelo Browno (Maiklo Brauno), kuris buvo nušautas rugpjūčio 9 dieną, tėvais.

M.Browno žūtis Fergusone, kuriame dauguma gyventojų yra juodaodžiai, išprovokavo jau beveik dvi savaites vykstančius naktinius protestus, per kuriuos dažnai prasiverždavo smurtas, ir smarkiai padidino rasinę įtampą.

Pradinė policijos reakcija į šiuos įvykius tik dar labiau supykdė demonstrantus, kurių dalis patys apsiginklavo, atsakydami į, anot jų, policijos, kurios dauguma pareigūnų yra baltaodžiai, perdėtai agresyvią taktiką ir nebūtiną jėgos naudojimą.

Iki trečiadienio vakaro, po E.Holderio vizito, įtampa Fergusono gatvėse pastebimai sumažėjo. Policija sulaikė tik šešis žmones – tuo tarpu antradienį buvo areštuoti 47 demonstrantai.

Ketvirtadienio vakarą, tvyrant karštiems ir drėgniems orams, tik keli šimtai žmonių išėjo į gatves. Demonstrantai surengė ramias ir tvarkingas eitynes Vakarų Florisanto aveniu, kurioje vyko daugiausiai protestų.

Misūrio gubernatorius Jay Nixonas (Džėjus Niksonas) pareiškė, kad Nacionalinės gvardija, dislokuota Fergusone pirmadienį, dabar ten jau nebereikalinga.

Gvardiečiams buvo pavesta saugoti tik policijos vadavietę, o į protestus ir riaušes tiesiogiai reaguodavo tik teisėsaugos pareigūnai.

E.Holderis per apsilankymą Fergusone pažadėjo, kad bus atliktas nuodugnus M.Browno gyvybę nusinešusio incidento, kurį paauglio šeima pavadino “egzekucija”, tyrimas.

Policija nurodė, kad M. Brownas, į kurį buvo šauta šešis kartus, puolė pareigūną ir mėgino pagriebti jo ginklą, tačiau kiti liudininkai tvirtina, kad paauglys, kuris greitai turėjo pradėti mokslus profesiniame koledže, buvo pakėlęs rankas ir pasiruošęs pasiduoti.

M.Browno laidotuvės, galinčios išprovokuoti daugiau demonstracijų, numatytos pirmadienį. Ateinantį savaitgalį aktyvistai planuoja tęsti protestus, surengdami naujas demonstracijas Fergusone ir sostinėje Vašingtone.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: