© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos pradėjo žvalgomuosius skrydžius virš Sirijos, stebėdamos džihadistų judėjimo “Islamo valstybė” (IS) kovotojų veiksmus, tačiau antradienį tvirtino neturinčio jokių planų koordinuoti su Damasku veiksmus prieš sukilėlius.

Daug šaltinių pranešė apie pastebėtus užsienio bepiločius lėktuvus, o nevyriausybine organizacija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) nurodė, kad “Sirijai nepriklausantys lėktuvai šnipai” pirmadienį vykdė IS pozicijų žvalgybą rytinėje Deir ez Zoro provincijoje.

Šis stebėjimas gali būti įžanga prieš potencialius JAV aviacijos smūgius džihadistų pozicijoms, panašius į vykdomus kaimyniniame Irake.

Tuo tarpu Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas pirmadienį pareiškė norintis bendradarbiauti su tarptautine bendruomene, įskaitant Vašingtoną, smogiant ekstremistams kovotojams.

Tačiau Amerikos pareigūnai teigė neplanuojantys koordinuoti veiksmų su Damasku, imantis veiksmų prieš IS kovotojų Sirijoje, nors Sirija reikalavo, kad bet kokie kariniai veiksmai jos teritorijoje turi būti iš anksto aptarti.

“Nėra jokių planų koordinuoti (veiksmus) su Al Assado režimu mums svarstant šią teroro grėsmę”, – Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džosas Ernstas) antradienį sakė Vašingtone.

JAV pareigūnai nurodė, kad praeitą savaitgalį Sirijoje žuvo vienas amerikietis, kuris kovėsi IS pusėje. Tas incidentas pabrėžė didėjantį susirūpinimą dėl Vakarų šalių piliečių, kovojančių ekstremistų grupuotėse Artimuosiuose Rytuose.

Jungtinėms Valstijoms buvo žinoma, kad 33 metų Douglasas McCainas (Daglasas Makeinas), krepšinio aistruolis iš Kalifornijos, anksčiau siekęs reperio karjeros, yra karo krečiamoje Sirijoje, nurodė Baltieji rūmai, patvirtinę pranešimą apie jo žūtį.

D.McCainas, maždaug prieš dešimtmetį atsivertęs iš krikščionybės į islamą, buvo nukautas per susirėmimą su grupuote “al Nusra Front”, tarptautiniam teroristų tinklui “al Qaeda” artimu judėjimui, kurį JAV yra paskelbusios teroristine organizacija, sakoma Amerikos žiniasklaidos pranešimuose.

Pirmadienį Damaskas pirmąkart išreiškė pageidavimą bendradarbiauti su tarptautine bendruomene, įskaitant Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją, kovodamas su IS ir “al Nusra Front”.

Tačiau užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas (Validas Mualemas) taip pat pabrėžė, jog Sirija nesutiks su vienašališkais JAV arba bet kurios kitos šalies kariniais smūgiais.

“Bet koks Sirijos suverenumo pažeidimas būtų agresijos aktas”, – perspėjo jis.

Tačiau nebuvo beveik jokių ženklų, kad tarptautinė bendruomenė yra linkusi viešai bendradarbiauti su B.al Assado režimu, kuris stengiasi negailestingai sutriuškinti sukilimą, įsiplieskusį 2011 metų kovą.

Kita vertus, šaltiniai Damaske antradienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad JAV dalijasi surinkta žvalgybos informacija su Sirijos vyriausybė per kanalus Irake ir Rusijoje.

“Bendradarbiavimas jau prasidėjo, o Jungtinės Valstijos teikia Damaskui informaciją per Bagdadą ir Maskvą”, – sakė vienas informuotas šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: