© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį pripažino, kad jo šalis nepakankamai įvertino galimybę, jog pilietinio karo krečiama Sirija taps arena, kurioje džihadistų kovotojai galės persigrupuoti ir surengti netikėtą sugrįžimą.

Kalbėdamas televizijos CBS žinių laidoje, prezidentas sakė, kad buvę tarptautinio teroristų tinklo “al Qaeda” kovotojai, išvaryti iš Irako JAV ir vietos pajėgų, sugebėjo susirinkti Sirijoje ir suformuoti naują pavojingą grupuotę “Islamo valstybė” (IS).

JAV vadovaujama koalicija, kurioje dalyvauja kai kurios arabų ir Vakarų šalys, pradėjo aviacijos kampaniją, smogdami tos grupuotės taikiniams Irake ir Sirijoje, kuri, anot B.Obamos, tapo “epicentru džihadistams visame pasaulyje”.

“Manau, mūsų žvalgybos bendruomenės galva Jimas Clapperis (Džimas Klaperis) pripažino, kad jie nepakankamai įvertino, kas vyko Sirijoje”, – pabrėžė B.Obama, turėdamas omenyje JAV nacionalinės žvalgybos direktorių.

Paklaustas, ar Vašingtonas taip pat pernelyg gerai vertino JAV apmokytų Irako karinių pajėgų gebėjimą arba valią savarankiškai kovoti su džihadistais, B.Obama atsakė: “Tai tiesa. Absoliuti tiesa.”

JAV lyderis šiuos komentarus išsakė žinių laidai “60 minučių”, kuri buvo įrašyta penktadienį.

B.Obama sakė, kad IS propagandistai įgudo “labai nuovokiai” naudotis socialiniais tinklais ir užverbavo naujų kovotojų, “patikėjusių jų džihadistinėmis nesąmonėmis”, iš Europos, Amerikos ir Australijos, taip pat iš šalių, kurios gyvena daugiausiai musulmonai.

JAV prezidentas pažymėjo, kad šią problemą būtų lengviau išspręsti, jeigu Sirija ir Irakas išspręstų savo vidines politines krizes.

Tvariam sprendiniui, anot B.Obamos, reikėtų, “kad ne vien Irakas, bet ir šalys kaip Sirija ir kai kurios kitos to regiono valstybės pradėtų kitaip vertinti, kas yra politinis susitarimas”.

“Irakiečiai turi būti nusiteikę kovoti. Ir jie turi norėti kovoti ne pagal konfesines linijas: šiitai, sunitai ir kurdai kartu prieš šį vėžį, įsimetusį tarp jų”, – aiškino B.Obama.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: