© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV vadovaujama koalicija prieš džihadistus Sirijoje sekmadienio vakarą smogė pagrindinio šalies dujų komplekso vartams, akivaizdžiai perspėdama grupuotės “Islamo valstybė” (IS) kovotojus pasitraukti iš jų kontroliuojamos įmonės, nurodė padėtį šalyje stebinti organizacija.

“Tarptautinė koalicija pirmąkart smogė dujų gamyklos “Coneco” įvažiavimui ir pamaldų teritorijai. Ji yra kontroliuojama IS ir yra didžiausia Sirijoje”, – sakė nevyriausybinės organizacijos “Syrian Observatory for Human Rights” direktorius Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Jungtinės Valstijos ir grupė sąjungininkų, daugiausiai Persijos įlankos arabų šalių, atakas iš oro prieš džihadistų pozicija Sirijoje pradėjo praeitą antradienį, praėjus pusantro mėnesio po to, kai aviacijos smūgių prieš IS kovotojus buvo pradėta kaimyniniame Irake.

Iki sekmadienio tie smūgiai buvo daugiausiai nukreipti prieš džihadistų bazes arba kovotojų kontroliuojamas improvizuotas naftos perdirbimo gamyklas, siekiant susilpninti vieną iš pagrindinių jų finansavimo šaltinių.

Smūgis “Coneco” dujų gamyklos vartams ir pamaldų teritorijai “neužmušė nei vieno džihadisto, nors keli buvo sužeisti”, R.Abdel Rahmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

“Atrodo, tarsi tarptautinė koalicija mėgintų priversti džihadistus palikti įmonę”, – pridūrė jis.

“Coneco” dujų įmonė yra rytinėje Deir ez Zoro provincijoje, kuri ribojasi su Iraku ir kurioje yra didžiausi šalies naftos telkiniai.

Pastarasis smūgis gali sukelti reikšmingų padarinių ne vien džihadistams, bet ir prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų kontroliuojamoms teritorijoms.

“Coneco” dujų įmonė maitina Džandaro elektrinę, esančią (režimo kontroliuojamoje) Homso provincijoje, – pažymėjo R.Abdel Rahmanas. – Jeigu “Coneco” įmonė visiškai sustabdys darbą, kelios režimo kontroliuojamos teritorijos, taip pat IS kontroliuojama Deir ez Zoro provincija, liks be elektros.”

Prieš IS kovotojams anksčiau šiais metais užimant Deir ez Zoro provinciją, džihadistai iš konkuruojančios grupuotės “al Nusra Front” ir vietos gentys buvo sudarę susitarimą su B.al Assado režimu, kad “Coneco” dujų įmonė nenutrauks darbo.

Mainais į dujas režimas leido tiekti elektrą Deir ez Zoro provincijoje.

“Tas susitarimas buvo išlaikytas, kai kontrolę perėmė IS”, – sakė R.Abdel Rahmanas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: