kaunas.lt archyvo nuotr.

Šeštadienį Kaune vyksiančios jubiliejinės Dainų šventės organizatoriai žada neeilinį renginį ir itin profesionalius kolektyvus.

“Tikrai išskirtinė šventė, kas liečia atlikėjus – Kaunas turbūt nematė tokio puikaus desanto”, – pirmadienį per spaudos konferenciją kalbėjo Chorų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė dirigentė Leokadija Stefanija Januškienė.

Pasak dirigento Petro Bingelio, į Kauną suvažiuos geriausi Lietuvos chorai, todėl, nepaisant laiko stokos, šventė turėtų pavykti puikiai.

“Dainų šventės sėkmė priklauso nuo trijų komponentų: turi būti geras repertuaras, geri atlikėjai ir geri režisieriai. Šį kartą repertuaras yra pakankamai įdomus, pakankamai geras: yra kūrinių, kurie skambėjo pirmojoje šventėje. Kauno šventėje su Tautiška giesme skambės septyni kūriniai iš pirmosios Dainų šventės, Vilniuje skambės trys. (…) Į Kauną suvažiuoja visi profesionalūs kolektyvai, todėl Dainų šventė turi būti pavykusi”, – teigė dirigentas.

Jis pradės renginį, diriguodamas Tautišką giesmę išsaugota Juozo Naujalio dovanota batuta, kurią vėliau perduos kiekvienam po jo diriguosiančiam dirigentui.

“Ši Dainų šventė yra ypatinga mums – tai ir garbė ir iššūkis: tai yra ne miesto Dainų šventė, bet Dainų šventės pirmasis renginys ir vienas iš svarbiausių jos renginių, nes tai yra pirmosios Dainų šventės paminėjimas. (…) Visas dėmesys bus sutelktas į dainą: tai yra didžiausia svajonė – kad skambėtų tik daina, bet ji graži ausiai, tačiau akiai nuobodoka, todėl bandysime žaisti vaizdo projekcija. Bandysime žaisti naujosiomis technologijomis”, – kalbėjo šventės režisierius Egidijus Stancikas.

Technologijų naudojimas šventės metu turėtų būti sklandesnis nei iki šiol – pasak Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko, iš ankstesnių savininkų atgautame Dainų slėnyje, kuriame vyks renginys, sutvarkyta elektros instaliacija, todėl nereikės jaudintis, kad paves elektra aprūpinantis generatorius.

Šventės proga slėnis pasipuošė tautinių raštų motyvais – jais išmarginti į slėnį vedantys laiptai ir aikštelė. Netrukus po šventės planuojama pradėti kapitalinį aikštės atnaujinimą.

Planuojama, kad į šventę susirinks per 2 tūkst. dalyvių iš 27 Lietuvos miestų. Šventės organizatoriai kviečia kauniečius ne tik būti žiūrovais, bet ir traukti dainas drauge. Tiesa, dėl ribotos galimybės statyti automobilius rekomenduojama į renginį vykti viešuoju transportu.

Renginys Kaune prasidės birželio 28 dieną 18 valandą ir bus nemokamas. Į renginį kauniečiai bus kviečiami jau nuo trečiadienio: Laisvės alėjoje ir Muzikinio teatro sodelyje vyks koncertai.

“Artėjame prie senos P.Bingelio svajonės – kad būtų dainuojama iki ryto. Bandome galvoti, kad į tris su puse valandos tilpsime, bet abejoju”, – apie planuojamą renginio trukmę kalbėjo E.Stancikas.

Nuo liepos 2 dienos Dainų šventė tęsis Vilniuje ir vyks iki liepos 6 dienos. Lietuvos Dainų šventė, kartu su Estijos ir Latvijos dainų šventėmis, yra įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Pirmoji Lietuvos Dainų diena buvo surengta tik 1924 metais. Ji vyko Kaune – Lietuvos sostinė Vilnius ir jo kraštas tuo metu buvo okupuotas Lenkijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: