© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kamieninių ląstelių naudojimas medicinoje sukelia nemažai diskusijų, nes dažniausiai visuomenė šiuo klausimu pasidalija į dvi skirtingas barikadų puses: už ir prieš. Bioetikos specialistai atlieka vis daugiau tyrimų, kurie atskleidžia kamieninių ląstelių privalumus ir trūkumus.

Kas yra kamieninės ląstelės?

„Kamieninių Ląstelių Bankas‟ pateikia tokį apibūdinimą: „tai ląstelės, kurias dar kitaip galima vadinti „gyvybės pamatu‟, ant kurio statomas visas žmogaus organizmas. Šios ląstelės palaiko audinių bei viso organizmo stabilią ir pastovią būklę. Jos užtikrina nuolatinį kraujo, odos ląstelių pakeitimą naujomis, atnaujina virškinimo trakto audinius, dalyvauja kaulų, bei kitų audinių ir organų gijimo procese‟.

Kamieninės ląstelės yra visų mūsų kūnuose ir gyvenimuose, tačiau kur kas stipresnės vaisiaus ląstelės nei suaugusio žmogaus. Embrioninės kamieninės ląstelės sukuriamos iš moters kiaušinėlio po to, kai jis apvaisinamas vyro spermos. Procesas užtrunka 4-5 dienas.

Kalbant plačiau apie kamieninių ląstelių išskirtinumą, internetinė „Kamieninių ląstelių banko‟ svetainė „KLB.LT‟ išskiria keletą bruožų: „Kamieninės ląstelės yra unikalios, nes turi tris kitoms organizmo ląstelėms nebūdingus požymius:

  1. Jos yra visų kitų ląstelių pirmtakės;
  2. Gali ilgą laiką kontroliuojamai daugintis ir atsinaujinti;
  3. Esant tam tikromis sąlygomis gali virsti bet kuria organizmo ląstele.

Taip pat pagal kilmės šaltinį kamieninės ląstelės yra skirstomos:

  1. Embrioninės / vaisiaus kamieninės ląstelės;
  2. Virkštelės ir placentos kraujo kamieninės ląstelės;
  3. Suaugusio organizmo kamieninės ląstelės‟.

Kas yra kamieninių ląstelių tyrimai?

Besivystant technologijoms ir mokslo sričiai, atliekama vis daugiau tyrimų, susijusių su kamieninėmis ląstelėmis. Ląstelės auginamos laboratorijose, kur bandymai aliekami siekiant ištirti pagrindines ląstelių savybes.

Tokio tipo tyrimai susilaukia intensyvių diskusijų iš etikos disciplinos pusės, nes tyrimo metodai daugiausia dėmesio skiria embrioninėms kamieninėms ląstelėms, kurios paimamos iš abortuotų embrionų. Tai paprastai daroma dieną po apvaisinimo arba tarp 5 ir 9 savaitės.

Mokslininkai šiuo metu užsiima etiškesnių tyrimų metodų, tokių kaip indikuotų pliuripotentinių ląstelių (iPS) taikymu. iPS yra kamieninės ląstelės, išgaunamos iš suaugusiųjų somatinių ląstelių. Tai yra neabejotinai svarbus žingsnis kamieninių ląstelių tyrimų srityje, kadangi tai suteikia galimybę mokslininkams gauti pliuripotentinių (daugiapotencinių / daugiagalių) ląstelių, kurios yra svarbios moksliniams tyrimams, neįtraukiant prieštaringo embrionų panaudojimo.

Pasak „explorable.com‟ internetino portalo, iškeliami du pagrindiniai klausimai, susiję su kamieninių ląstelių tyrimų trūkumais ir privalumais:

  1. Kaip gautos žinios bus panaudotos;
  2. Susirūpinimas dėl tyrimo metodų.

Taip pat „explorable.com‟ pateikia privalumų ir trūkumų apibendrintą sąrašą, susijusį su žinių panaudojimu, kurio dėka galima argumentuotai pasirinkti už ar prieš kamienines ląsteles esame nusiteikę mes patys.

Privalumai

Kamieninių ląstelių tyrimai gali potencialiai padėti išgydyti įvairias medicinines ligas. Tai gali padėti žengti žingsnį žmonijai arčiau link efektyvesnio gydymo, taip pat suteikia vilties išgydyti daugelį ligų:

  • Parkinsono liga;
  • Alzheimerio liga;
  • Širdies ligos, insultas ir diabetas;
  • Apsigimimai;
  • Nugaros smegenų traumos;
  • Sužalotų organų pakeitimas ar atstatymas;
  • Sumažėjusi transplantacijos rizika (galimybė gauti savo paties širdies kopiją transplantacijos ateityje);
  • Kamieninės ląstelės gali atlikti svarbų vaidmenį vėžio gydymo procese.

Trūkumai

  • „Mes neturėtume juokauti su žmogaus gyvenimu‟ (angl. „We should not mess with human life‟);
  • „Žmonės neturėtų bandyti prisiimti Dievo vaidmens‟ (angl. „Humans should not be trying to play God‟);
  • Teigiama, jog kamieninių ląstelių tyrimai tolimoje ateityje galėtų privesti prie žmonių klonavimo.

Išvada

Nors jau išspręsta daug klausimų, susijusių su kamieninių ląstelių tyrimų etika, tai pasitarnauja kaip vertingas etinis sąnaudų ir naudos analizės pavyzdys. Visgi kamieninių ląstelių privalumai ir trūkumai turėtų būti vertinami atsargiai dėl daugelio priežasčių.

Visada, kuomet atliekami mokslinių tyrimų projektai, turėtų būti laikomasi etikos reikalavimų. Jei tyrimo negalima apibrėžti etikos ribomis, jis neturėtų būti atliekamas. Taip pat tyrimo analizė turėtų apimti žmogaus / gyvūno rizikas, medžiagų sąnaudas / naudą, ir t.t.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: