© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad krizės Ukrainoje neįmanoma išspręsti plečiant karinius veiksmus arba nepradėjus dialogo su rusakalbių Ukrainos rytinių regionų atstovais.

Jis taip pat sakė, kad Rusijos ekonomika gali patirti maždaug 100 mlrd. rublių (7,7 mlrd. litų) nuostolius, jeigu Europos prekės pasieks Rusijos rinką per Ukrainą, Kijevui pasirašius prekybos sutartį su Europos Sąjunga.

Jeigu taip atsitiktų, Maskva imtųsi atsakomųjų prekybos priemonių, perspėjo V.Putinas ir pareiškė, jog tai paveiks Baltarusiją ir Kazachstaną – Maskvos partneres Muitų sąjungoje.

Pasak V.Putino, Rusija gerbia bet kurios valstybės teisę pačiai pasirinkti savą politinio gyvenimo būdą, taip pat ir stojimą į sąjungas, bet tai neturėtų kenkti Rusijos interesams.

“Rusija gerbia ir gerbs suverenų bet kurios tautos, bet kurios šalies pasirinkimą kaip organizuoti savo politinį gyvenimą, organizuoti sąjungas – karines, ekonomines”, – sakė jis Minske per viršūnių “Muitų sąjunga – Ukraina” susitikimą.

“Tikimės, kad tai vyks be žalos kitiems tarptautinio bendravimo nariams ir ne mūsų sąskaita”, – pridūrė V.Putinas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė laikąs derybas Minske su Rusijos prezidentu ir aukštaisiais ES pareigūnais svarbiomis ir lemsiančiomis Europos ateitį.

“Minske, šiame susirinkime, sprendžiasi pasaulio ir Europos likimas; štai kaip aš tai matau”, – pasakė jis, paspaudęs raką V.Putinui prieš derybų pradžią.

P.Porošenko dar sakė, kad vienintelis efektyvus instrumentas kraujo liejimui sustabdyti Ukrainos rytuose yra efektyvi sienos su Rusija kontrolė, taip pat ir ginklų tiekimo maištininkams nutraukimas bei karo belaisvių paleidimas.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad visi veikėjai nori iš krizės Ukrainoje išeiti oriai ir kad jis išklausysiąs visus variantus, kurie atneštų taiką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: