kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybėje nuo šio trečiadienio eksponuojama sporto istoriko ir kolekcininko Vytauto Gudelio paroda „Tai įvyko prieš 75 metus…”, skirta 1939 m. Europos čempionate triumfavusiai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei.
Specialiai šiam reikšmingam įvykiui pastatytoje Kauno sporto halėje vykęs Europos krepšinio čempionatas prasidėjo 1939 metų gegužės 21 dieną. Lietuvos krepšinio rinktinės triumfui skirta V. Gudelio paroda Kauno miesto savivaldybėje atidaryta nuo Europos krepšinio čempionato pradžios praėjus lygiai 75 metams.

Pasak V. Gudelio, jo parodos eksponatai – tai per ilgą laiką iš geraširdžių žmonių ir archyvų surinktos nuotraukos, straipsniai, to metų varžybų protokolai, Vyriausybės raštai.

„Gaila, bet šių metų sausį mirė paskutinis 1939 metų Europos krepšinio čempionas Vytautas Norkus. Jam ką tik buvo sukakę 93-eji”, – teigė parodos autorius V. Gudelis.

„Noriu pasidžiaugti šia unikalia paroda, nes krepšinis yra kiekvieno lietuvio, ir ypač kauniečio širdyje. Prieš 1939 metų čempionatą reikėjo greitai pastatyti Kauno sporto halę, o tai buvo nepaprastai didelis iššūkis jaunai valstybei. Ir tai, jog Lietuvai pavyko laiku užbaigti statybas, turbūt įkvėpė ir pačius krepšininkus, laimėjusius aukso medalius. Žvelgdamas į istoriją, aš matau tiesiogines sąsajas su tais trejais metais, per kuriuos artėjant Europos čempionatui mes pastatėme „Žalgirio” areną. Kauno sporto halė anuomet buvo moderniausia visoje Europoje. Dabar panašų statusą turi ir „Žalgirio” arena”, – pabrėžė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Sužinojus, jog Europos čempionatas bus organizuojamas Kaune, pasiruošimo darbams lietuviai turėjo viso labo metus laiko. Per tą laiką už 376 tūkst. Lt spėta pastatyti ir legendinę sporto halę, o čempionatą laimėjusios Lietuvos garsas sklido po visą Europą. Tai davė pradžią tam krepšinio virusui, kuriuo šiandien serga visa šalis”,- teigė Lietuvos krepšinio federacijos garbės prezidentas Vladas Garastas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: