© jurgitosfoto.lt nuotr.

Balandžio 20 dieną, Kaune įvyko neeilinis mūsų miestui renginys – oficialus vienintelio Lietuvoje stacionaraus cirko atidarymas. Idėjos iniciatoriumi bei įgyvendintoju tapo „Baltijos cirkas“.  Tai – vienintelė profesionali Lietuvos cirko organizacija, veikianti nuo 1994 metų. „Baltijos cirko“ artistai šią dieną šventė net dvi šventes, antroji –Pasaulinė cirko diena.

Į Drobės gatvėje įsikūrusio stacionaraus cirko atidarymo renginį sugužėjo didelis žiūrovų būrys.  Susirinkę svečiai vos sutilpo salėje. Kadangi  cirko patalpos dar ne galutinai įrengtos tai, kaip teigė „Baltijos cirko“ direktorius, tokio žiūrovų kiekio artistai nesitikėjo. Renginys buvo nemokamas, žiūrovai pirmą kartą galėjo susipažinti su patalpomis, kuriose taip pat yra įkurta ir „Baltijos cirko“ repeticijų bazė.

Renginys neprailgo, cirko artistų pasirodymai neleido nuobodžiauti. Renginyje pasirodė profesionalūs atlikėjai – gyvūnų dresuotoja Itana Užupytė,  žonglieriai broliai Kundrotai, klounas, „Baltijos cirko“ direktorius bei meno vadovas Petras Variakojis. Taip pat buvo galima išvysti Šakių cirko studijos „Šypsena“ jaunuosius cirko artistus –  ekvilibristę, gimnastę Rūtą Kiverytę, ekvilibristą su vienračiu Jurą Pratusevičių, kurie savo pasirodymais privertė žiūrovus užgniaužti kvapą ir nepagailėti dosnių aplodismentų. Kamerinio cirko atidaryme taip pat pasirodė šiuolaikinės šokių studijos šokėjai „Vėtra“.

Stacionarusis arba kamerinis cirkas – pirmasis toks cirkas nepriklausomoje Lietuvoje. „Baltijos cirko“ direktorius – Petras Variakojis, džiaugėsi šiuo renginiu ir net juokavo, kad ateityje cirke bus ir drambliai. Pasak direktoriaus, cirko artistui yra svarbiausia praktika, kadangi būtent ji padeda tinkamai atlikti pasirodymus: „ Nesvarbu, kad turim mažą areną, bet svarbu yra tai, ką mes parodome. Kameriniame cirke mūsų žiūrovai galės pamatyti įdomias programas, būtent tuo „Baltijos cirkas“ ir skiriasi nuo kitų cirkų. Svarbiausia yra kokybė. “  Cirko direktorius teigė, kad kitas pasirodymas įvyks rudenį ir labai tikisi, kad iki to momento, Kauno savivaldybė sutvarkys prie cirko esantį šaligatvį: „Tai būtų vienintelis mano prašymas miesto valdžiai, šie darbai galėjo būti atlikti jau XIX amžiuje.“

Naujai atidarytose „Baltijos cirko“ patalpose pradėjo veikti „Kauno cirko akademija“, kurioje vyksta profesionalių cirko artistų mokymas. Šiuose mokymuose gali dalyvauti visi vaikai, besidomintys cirko menu. Pasak P.Variakojo, tai nebus eilinis būrelis: „Bus kuriami tikri numeriai, ruošiami artistai.” Todėl norintys užsiimti šia veikla, turėtų rimtai pamąstyti, ar tikrai to nori, ar yra tam pasiryžę.

„Baltijos cirkas“ kuria muziejų, kuriame yra sukaupta daugybė cirko istorijos reliktų ir net dviejų tūkstančių klounų kolekcija. Visi šie eksponatai atkeliavę iš tolimų šalių, rinkti daugelį metų laukia lankytojų.

© jurgitosfoto.lt nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: