Festivalio organizatoriai ir rėmėjai: Ilona Jurkonytė, Tomas Tengmarkas, Sigitas Šliažas ir Audelinas Chappuis (c) Festivalio rengėjų nuotr.

Trečiasis Tarptautinis Kauno kino festivalis, prasidėsiantis spalio 1 d., kino mėgėjus pakvies susitikti ne tik su tradiciniais kino festivalių svečiais – filmų režisieriais. Renginyje svečiuosis net trys kino kompozitoriai bei visame pasaulyje garsus lietuvis dailininkas Stasys Eidrigevičius, prisidėjęs prie festivalyje pristatomo Jacques Debs filmo „Buzkaši – stepių daina“ kūrimo.

„Šiemet parengėme naują specialią programą „Visos mūzos“, kurią sudaro rinktiniai filmai apie meną ir menininkus, meno paskirtį, kūrybos peripetijas bei kino santykį su kitais menais. Kasmet siekiame pakviesti kūrėjus, kad jie patys pristatytų savo kūrinius ir atsakytų į žiūrovų klausimus – pokalbiai tikrai atveria nepažintas kino kūrimo erdves ir perteikia vertingą patirtį“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

Festivalio programos sudarytojas Tomas Tengmarkas mano, kad susitikimai su menininkais plečia akiratį ir padeda ugdyti kino kultūrą. „Festivalis atkreips dėmesį į tai, kas kine dažnai lieka nematoma. Mat neretai kinas kaip savaiminis žanras užgožia filmuose svarbias kitų menų apraiškas – muziką, dalininkų potėpius, kitų aukščiausio lygio bendradarbiaujančių menininkų indėlius“, – aiškina Tomas Tengmarkas.

Spalio 3 d. VDU Menų galerijoje „101” (Laisvės al. 53) vyks susitikimas su trimis kino kompozitoriais. Tai – švedas Erikas Enockssonas, pristatysiantis filmą „Šinskatebergas“, islandas Johannas Johannssonas („Imtynės“), norvegas Ola Kvernbergas („Šiaurė“). Pastarasis su savo muzikos grupe „Ola Kvernberg trio“ surengs gyvą pasirodymą Kauno muzikos klube „Liberty Pub“.

Spalio 11, 12 ir 13 dienomis Kaune ir Vilniuje po filmo „Buzkaši“ seansų su žiūrovais susitiks režisierius Jacques Debs ir svarbų vaidmenį filme atlikęs lietuvių menininkas Stasys Eidrigevičius. Spalio 16 ir 18 d. bendradarbiaujant su Amerikos centru organizuojamas festivalio žiūrovų susitikimas su garsiais JAV nepriklausomo kino režisieriais broliais Joshua ir Benny Safdie – festivalyje pristatomas jų naujausias filmas „Parnešk rozmarinų“. „Pastebime, kad žiūrovai pamėgo susitikimus su kūrėjais. Smagu, kad žmonės atranda festivalį ir kaip bendravimo formą“, – pastebi I. Jurkonytė.

„Iki šiol Kaune vyko muzikos, fotografijos, folkrolo, kitokie festivaliai. Džiaugiamės, kad pagaliau Kauno mieste atsirado bei įsitvirtino ir kino festivalis, kuris įgauna tradiciją ir užkariauja rimtas pozicijas. Tikimės, kad kasmet Kauno kino festivalio prestižas ir finansavimas augs. Būdama festivalio globėja Kauno savivaldybė nepaliks festivalio nuošalyje. Tikimės, kad ateityje išsispręs ir kino teatro „Romuva“ reikalai, jis vėl bus gyvas ir rodys kiną, o festivalis yra pagrindinė varomoji jėga jį atgaivinti, – sakė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir kultūros departamento Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas.

Regioninės kultūros plėtros svarbą akcentuoja ir Prancūzijos ambasados kultūros atašė Audelinas Chappuis. Jau trečius metus bendradarbiaudamas siu Tarptautiniu Kauno kino festivaliu, Prancūzų kultūros centras siekia skatinti kultūros vyksmą Lietuvos regionuose bei yra suinteresuotas užmegzti ir puoselėti kontaktus tarp Prancūzijos ir Lietuvos kino menininkų.

„Šių metų tarptautiniame Kauno kino festivalyje bus daug gerų europietiškų filmų, iš jų keturi – prancūzų. Atrinktieji filmai labai reprezentatyvūs, jie atskleidžia prancūzų kino gyvybingumą ir tematikos universalumą. Įdomu tai, kad pačioje Prancūzijoje vietos gamybos filmai vis populiarėja. Kitas šiame festivalyje pristatomų prancūzų filmų bruožas – jų tematika yra universali, kontekstas – tarptautinis, jie filmuoti Islandijoje, Azijoje ir kitose valstybėse, įtraukiant užsienio menininkus, pavyzdžiui – lietuvį Stasį Eidrigevičių. Taigi, šiuose filmuose telpa visas pasaulis ir, manau, festivalio žiūrovai atras savo vietą jame“, – kalbėjo Prancūzijos ambasados kultūros atašė Audelinas Chappuis.

Daugiausia filmų – vienuolika – įtraukta į festivalio programą „Platus kampas“, kuri aprėpia visą spektrą aktualių visuomenės klausimų ir pasižymi įtaigiais pasakojimais. Išskirtine festivalio programa jau tapusi „Muzika, keičianti pasaulį“ šiemet pristatys 8 filmus, dalis jų – skausmingai giliai į muzikantų gyvenimą prasiskverbusi dokumentika. Speciali festivalio programa „Šiaurės garsai kine“ pristato 3 filmus ir unikalią galimybę žiūrovams susitikti ir diskutuoti su šių filmų garso takelių kūrėjais bei spalio 3 dieną dalyvauti jų koncerte. Dar 9 filmus pristato meno pasaulį atspindinti naujoji festivalio programa „Visos mūzos“. Vienas iš šios programos filmų „Buzkaši – stepių daina“ apvainikuos festivalio programą Kaune.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: