Pristatyta Kauno rajono turizmo plėtra
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kauno rajonas – žaliasis Lietuvos smaragdas, išsidėstęs trijų didžiausių Lietuvos upių – Nemuno, Neries ir Nevėžio – sankirtoje, garsus savo gamtos ir kultūros paveldu, patogiu transporto infrastruktūros tinklu ir Kauno rajone Karmėlavoje sparčiausiai Europoje augančiu oro uostu.

Kauno oro uostas šių metų „The Euro Annie“ apdovanojimuose įvertintas kaip sparčiausiai augęs oro uostas Europoje 2010 metais (100 tūkst. – 1 mln. keleivių per metus kategorija). Praėjusiais metais Kauno oro uoste aptarnautų keleivių skaičius išaugo 77% – buvo aptarnauta daugiau nei 809 tūkst. keleivių.

Airijos pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ svarsto galimybę steigti orlaivių priežiūros ir remonto padalinį Kaune ir investuoti dar iki 5 mln. eurų (apie 17,3 mln. litų) bei įdarbinti apie 60 specialistų. Padalinyje būtų aptarnaujami bendrovės orlaiviai, atliekami įvairūs jų priežiūros ir remonto darbai.

Kauno rajono savivaldybės taip pat įgyvendina projektą „Kauno oro uosto plėtra“ ir jam skyrė 2,4 milijono litų. Projektas orientuotas į darbo vietų kūrimą, infrastruktūros ir aplinkinių gyventojų gyvenimo sąlygų gerinimą. Planuojama, kad Savivaldybės investuotas 1 litas atneš 82 litų naudą.

Trijų partnerių – UAB „Kautra“, Kauno oro uosto ir prekybos miestelio „Urmas“ – iniciatyva nuo šių metų balandžio teikiama nauja paslauga – keliautojai Kauną iš Karmėlavos oro uosto gali pasiekti ir ekspreso autobusu.

Specialaus autobuso maršruto grafikas pritaikytas prie lėktuvų skrydžių tvarkaraščio, todėl tiek atvykstantiems, tiek išvykstantiems keliautojams nebereikia papildomai sukti galvos, kaip iš oro uosto nuvykti į viešbutį ar miesto centrą, o iš ten pasiekti oro uostą.

Keleivių patogumui nuo birželio 1 dienos į Kauno oro uostą užsuka tarpmiestiniai autobusai vykstantys į Anykščius (per Ukmergę), Biržus (per Kupiškį), Ignaliną, Kupiškį, Marijampolę, Molėtus, Obelius (per Uteną), Rokiškį (per Anykščius), Širvintas, Uteną, Vilnių (per Jonavą), Visaginą (per Uteną), Zarasus (per Uteną).

Savivaldybė plėtodama Kauno rajoną vadovaujasi keliais pagrindiniais dokumentais – Kauno rajono savivaldybės Gyvenimo ir veiklos kokybės gerinimo strategija ir Kauno rajono teritorijos bendruoju planu.

Vienas svarbiausių plėtros prioritetų yra turizmo sektoriais plėtra, panaudojant kultūros paveldo ir gamtos rekreacinius išteklius, viešąją infrastruktūrą pritaikant turizmo reikmėms.

Kauno rajono savivaldybės teritorijos bendrojo plano Turizmo ir rekreacijos dalyje numatytos 5 turizmo ir rekreacijos plėtrai palankios zonos tai:

1. Vilkijos – Kulautuvos,
2. Raudondvario – Babtų,
3. Kačerginės,
4. Karmėlavos – Lapių,
5. Kauno marių.

Pastaraisiais metais ypatingo dėmesio ir investicijų sulaukė Raudondvaris. Kauno rajono savivaldybė ėmėsi užduoties sutvarkyti ir restauruoti valstybės saugomą kultūros paminklą – Raudondvario dvaro sodybą bei ją pritaikyti viešojo turizmo reikmėms.

Siekdama išsaugoti Raudondvario dvaro sodybą ateities kartoms, Kauno rajono savivaldybė šiuo metu vykdo 5 projektus, kurių bendra vertė virš 16 mln. lt:

1. „Raudondvario dvaro sodybos kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“ ,
2. „Šilumą taupančių priemonių diegimas Raudondvario dvaro pilyje“,
3. „Raudondvario dvaro sodybos žirgyno pastato pritaikymas meno inkubatoriaus veiklai“,
4. „Kauno rajono turizmo informacijos centro įrengimas Raudondvario dvaro sodyboje“,
5. „Raudondvario dvaro sodybos infrastruktūros sutvarkymas (įskaitant laiptų nutiesimą iki prieplaukos).

Dvaro pilyje įsikurs muziejus, viešbutis, kavinė, suvenyrų parduotuvė, oranžerijoje – restoranas. Dvaro sodybos buvusios ledainės pastate įsikurs Kauno rajono turizmo informacijos centras, dvaro žirgyno pastate – menų inkubatorius.

Raudondvario dvaro sodyba tampa ypatingu turizmo traukos centru. Čia nuolat vyksta įvairūs kultūriniai renginiai. Pilies papėdėje, dešiniajame Nevėžio upės krante įrengta Raudondvario kilnojamoji prieplauka, kurią su dvaru ketinama sujungti įrengus laiptus. Raudondvaryje susikerta vandens, dviračių ir autoturizmo trasos ir maršrutai.

Sparčiai plėtojama kurortinio miestelio statuso siekianti Kulautuva.

Čia yra sveikatai palankus mikroklimatas – ošia pušynas, turintis gydomųjų galių. Vaizdingas kraštovaizdis ir sutvarkyta poilsio aplinka žavi ne vieną savaitgaliais apsilankantį miestietį. Kulautuvą juosia gražus, sausas šilas, itin tinkamas pasivaikščiojimams, poilsiui. Visuomenės poreikiams tenkinti seniūnijos ribose skirtas 77,48 ha plotas. Šile įrengtas sveikatingumo ir rekreacijos takas, atliktas miško tvarkymo projektas, sutvarkytas miško parkas, esantis Kulautuvos miestelio centre, įrengti nuotekų valymo įrenginiai; magistralinis gamtinių dujų tinklas.

Kulautuvoje veikia 2 kaimo turizmo sodybos, Jaunimo namai, įkurtas Kauno rajono turizmo informacijos centras. 2008 m. įrengta mobili prieplauka. Pro Kulautuvą panemuniais drieksis dviračių ir autoturizmo trasos. Ateityje prie Nemuno turėtų atsirasti krantinės, Mėlynosios vėliavos kriterijus atitinkantis paplūdimys, teniso kortai.

Šiuo metu vykdomas projektas „Kulautuvos miestelio gyvenamosios infrastruktūros ir aplinkos gerinimas pritaikant bei atnaujinant gamtos, bei kultūros paveldo objektus viešam naudojimui“.

Projektu siekiama sutvarkyti Kulautuvos centrinėje dalyje esančio Narėpos upelio tvenkinių aplinką, miestelio parko aplinką, rekonstruoti ir modernizuoti Kulautuvos vasaros estradą, estrados renginių aikštę bei, įrengus paplūdimį, gerinti bendruomeninę infrastruktūrą bei kraštovaizdžio būklę, įrengti automobilių stovėjimo aikštelę šalia miestelio parko bei atnaujinti miestelio gatvių apšvietimą. Projekto vertė apie 4,086 mln. Lt. Įgyvendinimo terminas –2012 m.

Tikimasi, kad Savivaldybės ir verslininkų pastangomis išplėtota turizmo infrastruktūra padės buvusiam kurortui Kulautuvai susigrąžinti buvusią trauką ir vardą.

Vilkija garsėja ne tik urbanistiniu paveldu, bet ir sparčiai plėtojama turizmo infrastruktūra ir paslaugomis. Turistus džiugina kol kas vienintelė tokia Kauno rajone Vilkijoje prie Nemuno įkurta vandens turizmo ir poilsio paslaugų zona. Čia tebeveikia XX a. pradžioje pradėjęs kelti žmones per Nemuną į Sūduvą vienintelis Lietuvoje išlikęs upinis keltas, šalia kilnojamosios prieplaukos 2009 m. įkurta valtinė.

Kauno rajono savivaldybė vykdo projektą „Kauno rajono Vilkijos miesto atnaujinimas ir plėtra“. Projektu siekiama sutvarkyti ir atnaujinti Vilkijos viešąsias erdves bei padidinti gyvenamosios aplinkos patrauklumą – sutvarkyti parką šalia prieplaukos, įrengiant rekreacinę infrastruktūrą ir sutvarkant takus; įrengti laiptus prie Nemuno; apžvalgos aikštelę ir parką šalia apžvalgos aikštelės. Sutvarkyta ir miestelio bendruomenės poilsio poreikiams pritaikyta viešoji erdvė prisidės prie miesto estetinio vaizdo gerinimo bei sudarys sąlygas miesto bendruomenei ir svečiams efektyviai ilsėtis bei leisti laisvalaikį.

Sutvarkyta ir sukurta infrastruktūra tenkins ne tik miesto gyventojų rekreacinius poreikius, bet taip padės pritraukti papildomus turistų srautus – papildomas impulsas vystyti turizmo paslaugas. Bendra projekto vertė – 1.008.218 Lt.

Vilkija, iki šiol tituluota Lietuvos Alpėmis, šiandien vis dažniau vadinama „Palanga II“. Baltas, smulkus ir švarus paplūdimio smėlis traukia ne tik gražios gamtos mėgėjus, bet ir aktyvaus poilsio šalininkus.

Kurorto ramybe alsuoja Kačerginė. Kačerginės rekreacinė zona užima 7,5 km2 ploto, į ją patenka Kačerginės rekreacinė gyvenvietė, aplinkinis miškas, upės atkarpa su paplūdimiais ir slėnių šlaitais.

Rekreacijai vystyti yra tinkamas visas Kačerginės miškas. Kačerginė yra tradicinė populiari poilsio vietovė. Čia veikia vaikų vasaros stovyklos („Merkurijus“, „Dobilėlis“) ir vaikų sanatorija „Žibutė“. Šalia Kačerginės įsikūręs stambus automobilių sporto kompleksas „Nemuno žiedas”, šiemet švenčiantis įkūrimo 50-metį, užimantis 40 ha plotą, turėtų tapti ypatingu turizmo traukos centru.

Čia ketinama įrengti ištisą turizmo paslaugų ir infrastruktūros tinklą. Perspektyvoje Kačerginę visų pirma siūloma vystyti kaip vaikų poilsio ir sveikatingumo centrą. Tarp Kačerginės ir Zapyškio esantys Nemuno slėnio šiauriniai šlaitai yra intensyviai naudojami mėgėjiškam kalnų slidinėjimui, todėl čia galėtų atsirasti ir turizmo bazė, kuri žiemos metu aptarnautų žiemos sporto mėgėjus, o vasaros metu – kitus turistus (dviračių, pėsčiųjų ir pan).

Kačerginėje trūksta turistų aptarnavimo įstaigų, todėl čia gali atsirasti nedideli viešbutukai, kavinės, taip pat kempingas, kuriam jau yra numatyta vieta. Yra tinkamos vietos pliažui, maudykloms įrengti.

Kauno rajono savivaldybė parengė projektą „Kačerginės miestelio gyvenamosios aplinkos gerinimas atnaujinant bei pritaikant gamtos ir infrastruktūros objektus viešajam naudojimui“.

Vykdant projektą numatoma pagerinti bendruomeninę infrastruktūrą, kraštovaizdžio būklę ir gyvenamosios aplinkos kokybę Kačerginės miestelyje ir tokiu būdu skatinti turizmo paslaugų plėtrą – įrengti dviračių taką pro Pyplių piliakalnį link Kauno miesto, prieplauką bei atnaujinti Kačerginės miestelio gatvių apšvietimą. Numatoma projekto vertė 2,5 mln. Lt., įgyvendinimo terminas 2014 m.

Turistus prie Kauno marių patraukia įspūdingas Kadagių slėnis, Žiegždrių atodanga, Pakalniškių ir Samylų piliakalniai, įdomi Dubravos rezervacinė apyrubė, kurioje saugomos retos miško augavietės. Kauno marių regioninio parko direkcija, įgyvendinusi projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas (I etapas)” ir sutvarkiusi „Natura 2000“ teritoriją – Arlaviškių kadagyną birželio 3 dieną iškilmingai atidarė 1,3 kilometro Arlaviškių botaninio draustinio pažintinį taką. Kauno rajono savivaldybė taip pat prisidėjo prie šio projekto.

Iš Savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos Kauno marių regioninio parko direkcijai skirta 19 tūkstančių litų projekto techninei dokumentacijai parengti.

Poilsiautojus prie Kauno marių pasitinka Duobakalnio stovyklavietė, įrengtos poilsiavietės ir atokvėpio vietos. Girionys, Viršužiglis, Arlaviškės ateityje turėtų tapti turistų aptarnavimo centrais, kuriuose būtų suteikiamos visos turistams reikalingos paslaugos. Kauno marių rekreacinėje zonoje bus įkurtas jachtklubas su turizmo baze, kempingas su visa infrastruktūra, kilnojamos prieplaukos, slidinėjimo centrai, dviračių ir autoturizmo trasos.

Sparčiai daugėja dviračių entuziastų. Jau antri metai Savivaldybė rengia dviračių žygius po Ringaudų, Kačerginės ir Zapyškio seniūnijas. Šiuo metu dviračių takai yra įrengti Vilkijos apylinkių seniūnijoje (apie 4,5 km ) ir Domeikavos seniūnijoje (apie 3 km), o 13 seniūnijų šalia rajoninių kelių yra nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai.

Kauno rajono savivaldybė pradėjo rengti dviračių trasų per Akademijos, Ringaudų ir Kačerginės seniūnijas specialųjį planą, kurio geriausius sprendinius numato įgyvendinti iki 2013 m. Savivaldybė drauge su partneriais yra parengusi dviračių takų (trasų ) Nevėžio regione specialųjį planą, tačiau negavo finansavimo tęsti jam įgyvendinti.

Bendradarbiaujant su 7 partneriais iš Baltijos jūros regiono, dalintis gerąja patirtimi, šiuo metu vykdomas projektas Nauji tiltai“. Liepą bus sukurta dviračių takų schema, apimanti Kauno miesto ir rajono viešojo transporto suderinimą, galimų vietų terminalams numatymą.

Be dėmesio neliko ir slidinėjimo trasos. Naudojantis ES socialinio fondo paramos lėšomis, 2010 m. buvo parengta slidinėjimo trasų Kauno rajone galimybių studija. Buvo tiriama teritorija, sudaryta speciali ekspertų komisija, išgrynintos galimos 17 slidinėjimo trasos vietų. Planuojama, kad galimos trasos būtų naudojamos ne vien žiemą, bet ir vasarą.

Šiuo metu aktyviai ieškoma galimybės toliau tęsti šią idėją, siekiant kad nebūtų apsiribojama vien galimybių studija ir įžvelgiant realią galimybę plėsti ir puoselėti turizmo infrastruktūrą Kauno rajone.

Kauno rajone atgyja vandens turizmas. Nemuno turistine trasa plaukioja VĮ Vidaus vandens kelių direkcijos keleiviniai laivai Tolstojus, Švyturys, Deima. Pramogautojus po Kauno marias kviečia pasiplaukioti pramoginiai laivai „Algirdas“ ir „Nemunas“. Laivybos sezono metu mažieji turistiniai laivai jau gali švartuotis Kulautuvos, Raudondvario, Vilkijos ir Zapyškio kilnojamose prieplaukose.

Kauno rajono ir Kauno miesto savivaldybės atnaujino praėjusiais metais didelį pasisekimą turėjusią kelionę laivu Kaunas-Kulautuva-Kaunas. Šią kelionę VIVATUR parodos organizatoriai kartu su Valstybiniu turizmo departamentu pripažino įdomiausia VIVATUR 2011 kelione Lietuvoje. Pirmoji šio navigacijos sezono kelionė – birželio 12 dieną. Kelionė truks tris valandas.

Dvi valandas keliautojai galės pramogauti ar iškylauti Kulautuvoje. Čia jų paslaugoms veiks kavinė, su miesteliu supažindins gidas. Kelionės bus organizuojamos kiekvieną sekmadienį.

Džiugina „Vilkijos valtinės“ šeimininko Algirdo Unikausko iniciatyvumas ir darbai.

Savivaldybės moto – ateitį kuriame šiandien. Kauno rajonas siekia tapti atraktyvių turizmo paslaugų traukos centru. Netrukus čia drieksis nacionalinės vandens ir autoturizmo trasos, dviračių takai, sparčiai plėtosis turizmo infrastruktūra. Kauno rajono savivaldybė atvira naujiems pasiūlymams, kviečia verslininkus investuoti ir bendrai kurti turizmui patrauklų kraštą.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: