(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuo 2011 m. balandžio 1 d. šalia visų Kauno viešojo transporto (KVT) stotelėse esančių tvarkaraščių papildomai pateikiami ir unikalūs KVT stotelių numeriai bei 2D brūkšniniai kodai.

Šie kodai – tai technologija, suteikianti galimybę mobiliuoju telefonu greitai pasiekti virtualią bet kurios stotelės švieslentę, rodančią faktinį (realiu laiku) autobusų ar troleibusų atvykimą.

Naujos kartos 2D kodas, dar kitaip vadinamas QR kodu (angl. quick read), skirtas koduoti įvairią informaciją. Mobiliuoju telefonu nuskaičius kodą, tvarkaraščių informacija greitai patenka į įrenginį. Taip sutaupoma laiko, kadangi nebūtina naršyti internete, norint rasti tvarkaraščius. Tiesiog mobiliojo telefono fotokamera nuskaitykite 2D kodą ir jis akimirksniu nukreips Jus į „kišeninę“ viešojo transporto švieslentę.

Keleivis, laukiantis autobuso ar troleibuso KVT stotelėje, kurioje nėra stacionarios informacinės švieslentės, savo mobiliuoju telefonu nufotografavęs 2D kodo paveikslėlį, bus nukreiptas į šios stotelės virtualią švieslentę internete. Ir savo mobiliojo telefono ekrane išvys faktinį laiką, po kiek minučių atvyks pageidaujamo maršruto autobusas ar troleibusas.

2D kodus gali atpažinti beveik visų modelių mobilieji telefonai, tereikia, kad juose būtų įmontuota fotokamera, taip pat turi veikti ir mobilusis internetas.

Šiems kodams atpažinti yra naudojamos specialios programos, suderinamos su daugelio gamintojų mobiliaisiais telefonais ir jų operacinėmis sistemomis. Pastaruoju metu telefonų gamintojai šias programas į mobiliuosius telefonus įdiegia iš anksto.

KVT keleiviai, kurių mobiliuosiuose telefonuose nėra reikalingos programinės įrangos, ją gali rasti internete (http://www.mobile-barcodes.com/qr-code-software/, http://reader.kaywa.com/ ir kt.). Daugelis siūlomų programų yra nemokamos ir pritaikytos veikti įvairių modelių telefonuose, taigi yra universalios.

Artimiausiu metu tinklapyje www.kvt.lt bus patalpinta išsami instrukcija, kaip naudotis 2D kodų teikiamomis galimybėmis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: