(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šį savaitgalį Kaune šurmuliuos tradicinė, o taip pat ir jubiliejinė Kazimiero mugė. Beveik kiekvienas į ją eina ne tik pasižvalgyti, bet ir įsigyti liaudies meistrų dirbinių. Viena populiariausių mugės prekių – akį spalvomis bei meniškais piešiniais viliojantys indai. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) primena, kad ne visi indai tinka ruošti ir laikyti maistą.

VVSPT Leidimų ir licencijavimo skyriaus vyr. specialistė Audronė Kriaučiūnaitė pataria Kaziuko ar kitoje mugėje perkant indus pirmiausia pasiteirauti, kokia jų paskirtis. Net tokių, rodos, įprastų daiktų kaip puodeliai, ąsočiai, lėkštės paskirtis gali būti skirtinga: vienas tinkamas maistui laikyti, o kitas – tiesiog interjero puošmena, suvenyras ar skirtas kokiems buities daiktams susidėti.

Indų, kurių paskirtis laikyti ar ruošti maistą, gamintojai privalo turėti ne maisto prekės higieninį pažymėjimą, kuris liudija, kad gaminiai yra tinkami liestis su maisto produktais ir yra saugūs žmogaus sveikatai. Jei indas neskirtas laikyti maistą, yra tikimybė, kad į jame laikomus maisto produktus, o paskui ir į žmogaus organizmą pateks sveikatai kenksmingų medžiagų. Ypač tai pasakytina apie glazūruotos keramikos gaminius.

Į ką turėtumėte atkreipti dėmesį pirkdami liaudies meistrų pagamintus indus:

1. Būtinai pasitikslinkite pardavimo vietoje, ar tikrai gaminys yra skirtas laikyti maistą.
2. Atkreipkite dėmesį į ženklinimą, kuriame nurodomas gaminio pavadinimas bei paskirtis (kokioje temperatūroje galima naudoti, ar galima plauti indaplovėje, dėti į mikrobangų krosnelę ir kt.).
3. Pasiteiraukite, ar gaminys turi ne maisto prekės higieninį pažymėjimą.
4. Apžiūrėkite gaminį, ar jo paviršius yra lygus, nesutrūkinėjęs.

Taigi, jeigu puošnus indas nėra skirtas liestis su maistu ir neįvertinta jo sauga arba jis nėra kokybiškas, gal geriau tegu jis džiugina akį lentynoje, o ne ant pietų stalo.

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: