© Ramintos Česnaitės / KaunoZinios.lt nuotr.
Su nauju kvėpavimu šurmuliuojantis kino teatras „Romuva” balandžio pabaigoje pristato net keturias lietuviško dokumentinio kino premjeras ir ypatingą mėgėjų kino klasikos festivalį.

 

Balandžio 24 ir 25 dienomis pirmą kartą Kaune įvyks kino kritiko Gedimino Jankausko kuruojamas kino mėgėjų festivalis „Kauno pavasaris. Retro”. Programoje bus prisimintas Kaune savo pirmuosius filmus sukūręs lėlinės animacijos pradininkas Vladislovas Starevičius. Bus peržiūrimi ryškiausių mėgėjiško kino kūrėjų Juozo Ruzgo, Vitolio Laumakio, Narcizo Freimano, Arvydo Kuzminsko, Česlovo Norvaišos ir kitų kino entuziastų sukurti filmai. Nekomercinis festivalis ir kino teatro „Romuva” komanda kviečia „Kauno pavasaris. Retro” kino seansų kainą įvertinti patiems žiūrovams.Balandžio 25 d. 18 val. žiūrovai kviečiami išvysti filmą „Semme” (prūsiškai „žemė”) – dokumentinę istoriją apie Lietuvos etnokultūrą. Filme kelionė per keturis metų laikus apima žygių, tikėjimo ir tautodailės temas, kurios pasakojamos ir atskleidžiamos per tris asmenybes, paskyrusias visą savo gyvenimą lietuviškų tradicijų puoselėjimui: krivį Joną Trinkūną, geografą Tadą Šidiškį ir tautodailininką Algirdą Versecką. Apie jų veiklą, etnokultūros tradicijas filme kalbės istorikai, etnografai, antropologai, tautodailininkai. Peržiūroje dalyvaus ir kūrybinė grupė.

Balandžio 27 d. kino teatre “Romuva” įvyks filmo „Ežerų dugne” premjera. Tai pirmasis lietuviškas pilnametražis dokumentinis filmas apie Lietuvos ežerų gelmes. Povandeniniai kanjonai, versmės, paskendę miškai – žiūrovai pamatys unikalių gamtos reiškinių ir pasijaus tarsi keliautų laiko mašina. Būtent ežerų dugne galima išvysti tūkstantmečius nesikeitusį reljefą, archajiškiausius augalus ir gyvūnus. Šis atšiaurus grožis atsiveria kantriausiems povandeninio pasaulio tyrinėtojams. Dokumentiniame filme įamžinti keturi ežerai: Versminis, Ilgis, Baltieji Lakajai ir Asveja. Apie savo potyrius nardant filme pasakoja ir keturi žmonės, kuriems ežerų gelmių tyrinėjimas yra didžiulė laisvalaikio aistra. Peržiūroje dalyvaus filmo „Ežerų dugne” kūrybinė komanda.

Balandžio 30 d. 19 val. kino teatre vyks ypatinga dokumentinio-vaidybinio filmo “Donaleitis. XVIII a. Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas” premjera ir susitikimas su kūrybine komanda. Juosta skirta jubiliejiniams lietuviškojo Homero metams paminėti. Pristatomas dokumentinis-vaidybinis filmas savo dėmesį koncentruoja į “Metuose” aprašytą tautinį kostiumą ir jo autentiško atkūrimo galimybes. Filme stebimas tautinio XVIII a. kostiumo gimimo procesą, atskleidžiamas autentiškų darbų procesas: vilnos karšimas, verpimas, audimas. Užfiksuoti meistrai yra išlaikę senąsias darbo tradicijas, taip pat kaip protėviai prieš 300-tus ir dar daugiau metų. Ši senosios tradicinės amatininkystės gyvoji tąsa unikali, ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mąstu. Vaizdo kamera fiksavo šį gimstančio savito Mažosios Lietuvos XVIII a. tautinio kostiumo stebuklą.

Žiūrovų dėmesio laukia ir užsienio kinoseansai: geriausias 2013 metų filmas „12 vergovės metų”, „Laisvės tango”, prancūziško kino novelių rinkinys „Magiškas Paryžius 3″, komedija „Blogi mentai” ir kiti. Visas repertuaras ir bilietų kainos pateikiamos oficialiame kino teatro tinklapyje www.ktromuva.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: