Organizatorių archyvo nuotr.

Ypatinga aura, galimybė „prisiliesti prie istorijos“, išskirtinės formos, patvarumas, o taip pat ir galimybė saugiai investuoti – pagrindinės priežastys kodėl žmonės įsigyja sendaikčių ir antikvarinių daiktų, sako didžiausio Baltijos šalyse senturgio „Laiko ratu“ vienas iš organizatorių Jonas Plenta.

„Dažnai pasikalbame su atvykstančiais prekiautojais, kolekcininkais – iš esmės tai yra pagrindiniai dalykai, kuriuos mini tiek profesionalai – žmonės, susieję savo gyvenimą su sendaikčiais, tiek ir mėgėjai, atėję nusipirkti nedidelės smulkmenos savo namų interjerui“, – sako J. Plenta.

Pasak jo, lietuviai ypač mėgsta įvairius medinius dirbinius – dėžutes smulkmenoms susidėti, senoviškus lietuviškus įrankius. Populiarios ir žvakidės, grafinai, varpeliai ir, žinoma, senovinės monetos.

„Labai mėgstamos ir armijos ekipuotės dalys, apdovanojimai. Lietuviai dažniausiai ieško Antrojo pasaulinio karo laikų Vokietijos armijos kareiviams priklausiusių daiktų“, – teigia „Laiko ratu“ atstovas.

Pasak pašnekovo, įsigiję antikvarinių daiktų ar sendaikčių, žmonės elgiasi įvairiai. Vieni labiau kolekcionuoja ir nelinkę jų eksponuoti, kiti – priešingai puošia savo namų interjerą, kartais – ir eksterjerą ar kiemą.

„Drąsesnieji – dažniausiai jaunimas, studentai – nebrangiai susikuria išskirtinį interjerą pasikabindami ant sienų tarpukario laikų nuotraukų, paveikslų senoviniais rėmeliais, propagandinių plakatų, matomoje vietoje padėdami senų knygų. Vyresnieji linkę savo būstą puošti tautiniais motyvais arba įmantrių formų senoviniais baldais.

Pasitaiko, kad visas interjeras būna vientisas – suderinti konkretaus laikotarpio baldai, paveikslai indai ir įvairios smulkmenos. Tačiau dažnai tai – nedidelis baldas ar interjero detalė, pagyvinanti šiuolaikinį būstą“, – apie sendaikčių ir antikvarinių daiktų panaudojimo tendencijas pasakojo J. Plenta.

Šioje vietoje dar reikėtų pridurti, kad sendaikčiai – tai daugiausia masinės gamybos palikimas, jų vertė gali būti skaičiuojama šimtais, galbūt tūkstančiais litų. Antikvariniai daiktai dažniausiai vertinami keliolika ar keliasdešimčia tūkstančių ir daugiau, nelygu koks tai daiktas.

Senturgis „Laiko ratu“ vyks visą šį savaitgalį, kovo 22–24 dienomis, Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: