Organizatorių archyvo nuotr.

Per aštuonerius metus bene daugiausiai dalyvių pritraukęs šių metų Konstitucijos egzaminas parodė, kad labiausiai pilietiški žmonės gyvena Kaune. Iš viso Konstitucijos egzamine šiemet, skaičiuojant ir Kauno savivaldybėje laikiusius asmenis, ir Kauno mokyklų moksleivius, dalyvavo net 3460 kauniečių. Vilniaus savivaldybė, nors atsiliko nežymiai, liko antroje vietoje – egzamine dalyvavo ir Konstitucijos žinias tikrinosi 3298 vilniečiai.

Trečiąją vietą pagal gyventojų aktyvumą užėmė Klaipėdos savivaldybė – egzamine dalyvavo 1539 šios savivaldybės gyventojai. Iš viso Konstitucijos egzamino pirmasis etapas, galutiniais duomenimis, pritraukė 30 298 dalyvius, į antrąjį etapą pateko 748 iš jų. Antrojo etapo metu daugiausiai dalyvių egzaminą laikė Kauno savivaldybėje – 76, taip pat Vilniaus – 27, ir Druskininkų – 26.

„Džiaugiuosi, kad puikiai Konstituciją išmanančių piliečių, o ypač moksleivių, yra įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Tikiu, kad piliečių sąmoningumas ir toliau didės ir kitąmet sulauksime dar daugiau Konstitucijos žinias pasitikrinti norinčių dalyvių. Jei visi išmanysime savo valstybingumo pagrindus, būsime stiprūs ir nenugalimi, rūpinsimės ne tik savimi, bet ir aplinkiniais bei kraštu, kuriame gyvename“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Iš viso pirmajame etape dalyvavo 28 368 moksleiviai iš 473 mokyklų. Vertinant atskiras mokyklas, daugiausia, net 740 moksleivių, Konstitucijos egzaminą laikė Kauno Kazio Griniaus progimnazijoje. Toliau rikiuojasi Mažeikių Senamiesčio pagrindinė mokykla, kurioje egzaminą laikė 489 moksleiviai, ir Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinė gimnazija, kurioje Konstitucijos žinias tikrinosi 486 moksleiviai.

Į antrąjį etapą pateko 529 moksleiviai iš 195 mokyklų. Lyderė šioje kategorijoje buvo Viekšnių gimnazija, esanti Mažeikių rajone – ši mokykla aplenkė visas daug didesnių miestų mokyklas ir į antrąjį etapą delegavo net 15 moksleivių.

Laisvės atėmimo vietose egzaminą laikė 272 dalyviai, į antrąjį etapą pateko 18 iš jų. Daugiausia dalyvių dalyvavo Pravieniškių laisvės atėmimo atvirojoje kolonijoje – 75. Į antrąjį etapą pateko 14 iš jų.

Tuo tarpu tarp Seimo narių ir valstybinių institucijų darbuotojų susidomėjimas Konstitucijos egzaminas nebuvo didelis – Seime egzaminą laikė vos 23 dalyviai. Tiesa, jie pasirodė gerai: į antrąjį etapą pateko net 14 iš jų.

Konstitucijos egzaminą Teisingumo ministerija šiemet organizavo jau aštuntus metus iš eilės. Pirmasis egzamino etapas vyko rugsėjo 30 d., antrasis – spalio 14 d. Visi egzaminą laikę dalyviai buvo suskirstyti į keturias tikslines grupes – moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus, o moksleiviai dar buvo suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal amžių.

Egzamino nugalėtojai bus paskelbti ir pasveikinti spalio 28 d. Prezidentūroje. Juos sveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Visų laimėtojų lauks projekto rėmėjų prizai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: