© Wikimedia Commons nuotr.

Pareigūnai išaiškino didžiulį paukštienos gamybos tinklą, per kurį į prekybos vietas pateko ne tik legaliai neapskaityta, bet ir nesaugi mėsa.

Policijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnai ir prokurorai teigia, kad tai – didžiausias bendras su šešėliniu verslu susijęs šių institucijų tyrimas pastarąjį dešimtmetį.

Pirmadienį ir antradienį buvo atlikta per 240 su šiuo tyrimu susijusių kratų. Vien per jas rasta 11 tonų neapskaitytos produkcijos. Manoma, kad mėsa buvo į Lietuvą įvežama nelegaliai iš Lenkijos ir po to čia perdirbama.

“Buvo nustatyti atvejai, kai Lietuvoje ši produkcija buvo perdirbama antisanitarinėmis sąlygomis. Dalis produkcijos, kuri, kaip mes įtariame, galėjo patekti į rinką, buvo pasibaigusio galiojimo termino”, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė prokuroras Simonas Slapšinskas.

Jis akcentavo, kad “iš tiesų tai yra didžiausia policijos šiuo metu vykdyta operacija” pagal joje dalyvavusių pareigūnų ir atliktų procesinių veiksmų skaičių.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras S.Slapšinskas taip pat sakė, kad tyrimas tęsis, o viena iš tyrimo krypčių yra Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiksmai – ši tarnyba neseniai tikrino tyrime figūruojančias įmones, kuriose teisėsauga dabar rado nelegalios produkcijos.

“Keliuose ūkio subjektuose, kuriuose buvo atliktos kratos, buvo nustatyta, kad visai neseniai buvo atlikti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimai, kurių metų jokių pažeidimų nustatyta nebuvo”, – aiškino prokuroras.

Įtarimai šiame tyrime pareikšti 36 asmenims, 10 jų sulaikyta. Tarp įtariamųjų kol kas nėra Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis spaudos konferencijoje pažymėjo, jog kratos susijusios su 17 ūkio subjektų, jas vykdė daugiau negu 350 kriminalinės policijos bei Mokesčių inspekcijos pareigūnų, kratų metu paimtas didelis kiekis apgaulingos apskaitos dokumentų. Kratos vykdytos Vilniuje, Klaipėdoje, Alytuje.

“Tyrimo metu nustatyta, kad minėtos įmonės realizavo neapskaitytos produkcijos ne mažiau kaip už 6,5 mln. eurų, nuo ko nesumokėjo per 2 mln. eurų mokesčių. Šie mokesčiai ikiteisminio tyrimo metu bus išieškomi”, – spaudos konferencijoje savo ruožtu sakė Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.

Pareigūnai neatskleidžia įkliuvusių mėsos perdirbimo įmonių pavadinimų. Jų teigimu, plečiant tyrimą gali būti kreipiamasi pagalbos į Lenkijos pareigūnus.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: