KTU archyvo nuotr.

Rugsėjo 10 d. Kaune startuosiančiame mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė 2014“, KTU mokslininkai leis išbandyti ne tik jau sukurtus neperšaunamus rūbus, bet ir pakvies pasivaikščioti po virtualią realybę.

Visoje šalyje vykstantis festivalis kviečia kauniečius ir miesto svečius iš arčiau susipažinti, ką kiekvieną dieną dirbą Lietuvos mokslininkai ir kokią didelę reikšmę jų atradimai turi visam pasauliui. Net devynias dienas truksiančioje mokslo šventėje Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai savo išradimus Kaune pradės pristatinėti rugsėjo 12 dieną.

Beveik visose universiteto erdvėse bus galima ne tik pamatyti, prisiliesti, bet ir išbandyti kvapą gniaužiančius mokslinius išradimus, apie kuriuos kūrėjai papasakos aiškiai ir įdomiai.

Nemokamai užsiregistravę į festivalį internete, lankytojai galės išbandyti tik pirmuosius žingsnius į vartotojų rinką žengiančius virtualios realybės akinius. „Virtualiame stetoskopiniame ture“  KTU mokslininkai leis užsidėti virtualios realybės akinius ir „pavaikščioti“ virtualiame KTU Studentų miestelyje.

Šio virtualaus turo metu bus galima aplankyti atnaujintą Chemijos fakultetą, studentų sporto aikštynus, renovuotus Elektronikos bei dizaino rūmus, įspūdingą Santakos slėnio pastatą. Pasivaikščiojimą žmogus valdys savo ranka, kuri matys ir virtualioje aplinkoje.

Dar vienos demonstracijos metu bus galima pasižiūrėti, kaip atrodo KTU studentų miestelis iš paukščio skrydžio, sužinoti, kaip mokslo inovacijos ir informacinės technologijos panaudojamos statybos technologijų srityje. Čia bus pademonstruotas nepilotuojamas orlaivis su vaizdo kamera, kuris informaciją perduos į kompiuterį, o pastarasis ją apdoros ir padės architektams atlikti pastatų projektavimo darbus.

Matematikos srities mokslininkai parodys, kaip atrodo begaliniai laiptai, siūlys „pačiupinėti“ begalybę, o taip pat paskaičiuos, kaip konditeriai gali išgauti daugiau šokolado iš turimų žaliavų.

KTU mokslininkai parodys, kaip pasitelkiant matematinius modelius, galima tyrinėti vis dažniau pasikartojančius ekstremalius meteorologinius reiškinius, klimato kaitą, gamtos anomalijas. Jie papasakos, koks yra svarbus išankstinis tokių reiškinių dažnio prognozavimas ir pasekmių bei žalos vertinimas.

Bus pristatyta ir nauja KTU mokslininkų sukurta kompiuterio valdymo veido judesiais technologija, labai palengvinanti kasdienybę neįgaliems žmonėms. Ji leidžia paralyžiuotiems žmonėms rašyti tekstą kompiuterio ekrane, naudojant veido raumenų įtempimus arba akių mirksnius.

KTU inžinieriai supažindins su 3D technologijomis namų statyboje, kurios ateityje gali sukelti revoliuciją statybose – pakeisti paprastus statybininkus, o taip pat visi norintys galės pamatyti didžiausius pasaulyje inžinerinius statinius.

Renginio metu bus galima išbandyti drabužius, apsaugančius nuo kulkų, ugnies ir karščio, lietaus ir vėjo, sukurtus KTU Fizinių ir technologijos mokslų centro Tekstilės institute.

Iš viso mokslo festivalyje KTU turės per 70 įvairių sričių ekspozicijų, kurios išsidėstys visoje Universiteto teritorijoje. Detali renginio programa bei registracija į ekspozicijas vyksta internetu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: