© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tvarkant Kuršių nerijos pamario kyšulius nuspręsta pasitelkti netradicines priemones – su žole ir krūmais nuo trečiadienio kovos ir avys.

Kaip BNStvirtinoKuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovė Aušra Feser, plečiant atviras erdves marių pusėje esančiuose Kuršių nerijos kyšuliuose, planuojama nušienauti apie 0,8 tūkst. ha teritorijos.Vienas paprasčiausių būdų tai padaryti, esą – pasitelkti naminius gyvulius.

“Pagal miškotvarkos projektą, visi pamario ragai turi virsti ne miškais, o atviromis erdvėmis. Miškotvarkos plane parašyta, kad reikia ieškoti alternatyvių būdų atvirų erdvių šienavimui, o viena efektyviausių priemonių – naminių gyvulių ganymas. Paskleidėme žinią, galbūt atsirastų norinčių dalyvauti tokiame eksperimente – atsirado vienas ūkininkas, kuris Svencelėje (gyvenvietėje Klaipėdos rajone – BNS)turi avis. Jis sutiko, kad 50 avių būtų pervežta čia, į Bulvikio ragą”, – sakė A.Feser.

Anot jos, avys turėtų nuėsti tiek žolę, tiek čia dygstančius krūmus.

Pirmosios avys pervežamos jau trečiadienį – iš pradžių turėtų būti atgabenta apie 20 gyvulių, dar per kelias dienas bus atvežti ir likę 30.

Anot A.Feser, iniciatyvą parėmė ir verslas – avys bus perkeltos nemokamai, taip pat skirta lėšų įsigyti elektriniam piemeniui.

Kaip tvirtino KNPP direkcijos vadovė, avys Bulvikio rage bus ganomos iki rugsėjo vidurio. Eksperimentui pasiteisinus, jos kitąmet bus atkeltos ir į kitus du Kuršių nerijos ragus – Pervalkos ir Birštvyno, prieš tai iškirtus čia esančius medžius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: