(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Birželio 5 dieną, šeštadienį, Kaune, Dainų slėnyje, vyks tradicinė dfainų ir šokių šventė „Žalgirio mūšiui – 600 metų”.

Kauniečius, mylinčius liaudies dainą, kviečiame ne tik į Dainų šventę, kuri vyks birželio 5 d., 18 val., Dainų slėnyje, bet ir pasigrožėti šventės dalyvių eisena, kuri 16 val. iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio su ugnimi nuo Nežinomojo kario kapo vyks Laisvės alėja ir Parodos gatve iki Dainų slėnio.

Dainų šventės įrašytos į UNESCO žodinio nematerialaus paveldo registrą.

Šių metų šventėje dalyvaus apie 3512 dalyvių: 95 chorai – 47 suaugusiųjų ir 48 vaikų, 38 šokių kolektyvai – 14 suaugusiųjų ir 24 vaikų, 15 folkloro kolektyvų – 7 suaugusiųjų ir 8 vaikų. Dalyvaus 14 kitų ansamblių bei kapelų.

„Šią šventę pasitinkame labai atsakingai. Ji skirta Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui. Šventė parodys chorų indėlį Lietuvos kultūros sričiai. Kaip žodžiai nevartojami išnyksta, taip ir daina nedainuojama nustoja gyventi. Dainų šventė yra tam tikras pasitikrinimas, kiek ji dar yra reikalinga. Respublikos, o ypač Kauno fone, tai labai reikšmingas įvykis – į šventę atvyks chorai iš kitų regionų. Liaudies daina pati brangiausia mūsų tautai. Ji mus vienija, be to, byloja, jog esame dainų kraštas”, – sako vyriausiasis šventės meno vadovas ir dirigentas, profesorius Petras Bingelis.

Meno vadovė Leokadija Januškienė informavo, kad šventėje dalyvaus 47 chorai, 20 atvyks iš kitų regionų, tačiau choristų sumažėjo. „Į Dainų slėnyje vykstančias šventes dėl ypatingos auros visada labai noriai atvyksta kviečiami chorai, – sakė L. Januškienė.

„Turime pasidžiaugti, kad šventės vyksta periodiškai, už tai esame dėkingi švietimo įstaigoms, ugdančioms dainininkus ir šokėjus. Šioje šventėje dalyvaus ne mažiau dainininkų kaip ir prieš dvejus metus, – sakė Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas.

Vyriausioji šventės baletmeisterė Margarita Tomkevičiūtė pažymėjo, kad į šventę atvyks du pagyvenusių žmonių kolektyvai iš Neveronių ir Garliavos, o kiti 38 kolektyvai, kuriuose šoka 650 šokėjų, yra iš Kauno.

„Ypač džiugu, kad vaikų šokių kolektyvams gros vaikų orkestras. Iš viso bus pademonstruota 16 šokių. Repeticijos Dainų slėnyje prasidėjo gegužės 19 dieną”, – sakė M. Tomkevičiūtė.
Vaikų ir jaunuolių choras „Varpelis” visai neseniai paminėjo 50-metį. Šiame kolektyve išauginta daug dainininkų. „Varpelio” vadovas Ksaveras Plančiūnas akcentavo, kad Dainų šventės – tai ne vien koncertas. Tai – visas procesas. „Vaikai dainuoja aukso fondo liaudies dainas, be to, dainuoja tarmiškai. Į Dainų šventę chorus atrinko profesionalai. Šioje šventėje dalyvaus apie 1500 vaikų. Organizaciniam komitetui linkiu sėkmingos šventės, skambios dainos ir gero oro”, – sakė „Varpelio” vadovas K. Plančiūnas.

Šventės meno vadovai, dirigentai – Leokadija Januškienė ir Ksaveras Plančiūnas, režisierius Egidijus Stancikas, vedėjai – Erika Drungytė ir Vilius Kaminskas.

Šventės globėja – Kauno miesto savivaldybė. Rengėjai – Kauno m. savivaldybės administracijos Kultūros bei Švietimo ir ugdymo skyriai, Kauno kultūros centras „Tautos namai”, šventės partneris – Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyrius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: