Kadras iš L. Lužytės filmo „Igruški“.

Kurortiniame Vokietijos mieste Visbadene prasidėjo 13-asis Centrinės ir Rytų Europos filmų festivalis ,,goEast”.

Balandžio 15 – 16 dienomis konkursinėje festivalio programoje rodomas ir režisierės Linos Lužytės ilgametražis dokumentinis filmas ,,Igruški”, šiais metais pretenduojantis į du svarbiausius nacionalinius kino apdovanojimus – Lietuvos kino operatorių asociacijos (LAC) ,,Ąžuolą” už geriausią operatorių darbą ir „Sidabrinę gervę” už geriausią dokumentinį filmą.

,,Išgirdę žodį Baltarusiją, dažniausiai prisimename paskutinę autoritarinę Europos valstybę, jos prezidentą Lukašenką ir aktyvią opoziciją. Bet niekada nekalbame ir nieko nežinome apie tuos, kurie tiesiog ten gyvena. Mano filmas kalba būtent apie juos ir skirtas jiems – paprastiems, nuoširdiems ir sunkiai dirbantiems Baltarusijos žmonėms. Man net atrodo, kad tai jie sukūrė šį filmą: filmavom tai, ką jie leido”, – pasakoja režisierė Lina Lužytė.

Dokumentinis filmas ,,Igruški” pasakoja apie Žlobino miesto Baltarusijoje gyventojų kasdienybę. Praėjus 21 metams po Sovietų Sąjungos griūties daugelis čia išgyvena tik siūdami ir nelegaliai pardavinėdami pliušinius žaislus. Vieninteliai žaislų pirkėjai – pravažiuojančių traukinių keleiviai. Tačiau priartėti prie traukinio su žaislais prekeiviams yra draudžiama. Diena po dienos jie gamina žaislus, juos parduoda, šnekasi, išgerinėja, vėl gamina žaislus, dainuoja, pykstasi ir … vėl gamina žaislus.

Visbadeno festivalyje lietuviški filmai buvo rodomi ne kartą. 2005 m. nekonkursinėje programoje vyko filmų „Neregių žemė“ (rež. A. Stonys), „Koridorius“ (rež. Š. Bartas), „Iliuzijos“ (rež. Diana ir Kornelijus Matuzevičiai), „Nuomos sutartis“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas) peržiūros, o Audriaus Stonio filmas „Tas, kurio nėra“ dalyvavo konkursinėje programoje. 2006 m. festivalis „goEast“ rodė Šarūno Barto filmų retrospektyvą, 2010 m. kino mokyklų programoje dalyvavo vaidybinis rež. Giedrės Beinoriūtės filmas „Balkonas“ ir kt.

Linos Lužytės dokumentinio filmo premjera įvyko 2012 metais Europos šalių kino forume ,,Scanorama”, filmo operatoriai – Audrius Zelenius ir Vilius Mačiulskis, filmo montažo režisierės – Katharina Schmidt ir Lina Lužytė, prodiuserė – Dagnė Vildžiūnaitė. Filmo gamybą dalinai finansavo Kultūros rėmimo fondas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: