© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje dirbanti Lietuva paremtų šios institucijos parengtą tarptautinį mechanizmą dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo Gazos ruože, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

“Lietuva yra pasirengusi remti galimą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos patvirtintą tarptautinį mechanizmą”, – pranešė ministerija, bet daugiau detalių nepateikė.

Ministerijos pranešime spaudai sveikinamas susitarimas dėl ugnies nutraukimo ir išreiškiama viltis, kad “susitarimas taps akstinu tolesniam politiniam procesui, kaip vieninteliam būdui užtikrinti ilgalaikę taiką”.

Anot pranešimo, pasiektame susitarime numatoma, kad “Hamas” ir kitos Gazoje esančios karinės grupuotės sustabdytų raketų ir kitokias atakas prieš Izraelį, o Palestinos administracija turėtų atnaujinti Gazos kontrolę ir užtikrinti efektyvų jos valdymą.

Izraelis turėtų sušvelninti taikomus apribojimus, dėl ko iš esmės turėtų pagerėti palestiniečių gyvenimo sąlygos Gazos Ruože ir būtų paskatintas Gazos ekonomikos augimas, pažymi Lietuvos URM.

Ministerija teigia vertinanti Egipto Vyriausybės pastangas siekiant šio susitarimo.

JTSaugumo Tarybos narės siūlo, kad būtų sukurtas tarptautinis mechanizmas stebėti, kaip laikomasi paliaubų ir tiekiami produktai į Gazos ruožą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: