facebook.com nuotr.

Lietuvoje planuojama steigti Vito Luckaus fotografijos centrą, kuris užsiims fotografijos meno tyrimais ir sklaida.

Penktadienį Šiaulių “Aušros” muziejuje numatytos V.Luckaus fotografijos centro įsteigimo iškilmės. Jose dalyvaus fotografo žmona Tatjana Luckienė-Aldag, kultūros ministras Šarūnas Birutis.

“Apie fotografą Vitą Luckųpastaruoju metu kalbama daug. Tam yra ne viena priežastis – intriguoja ne tik jo asmenybė,tačiau daug susidomėjimo ir klausimų kelia jo kūryba.V.Luckus pavergia ne tik fotografijos mėgėjų širdis, bet ir domina pasaulio mokslininkus. Drąsaus ir charizmatiško kūrėjo savita ir novatoriška fotografija asocijuojasi su laisve, kurios 8-ąjame ir 9-ąjame dešimtmetyje visi troškome ir ieškojome, o šiandien ta diena, kada atėjo laikas vėl apie tai kalbėti ir perskaityti žinutę, kurią mums paliko šis kūrėjas”, – antradienį per spaudos konferenciją Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje sakė ministras.

Jis dalyvavo V.Luckui atminti skirtų renginių pristatyme.

Savaitgalį Giedrės Žickytės premjera “Meistras ir Tatjana” pradėjo fotografo memorialinius renginius. Antradienį Vilniuje pristatytadr. Margaritos Matulytės,T.Luckienės-Aldagsudaryta ir Lietuvos dailės muziejaus bei Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus išleista monografija”Vitas Luckus. Biografija. Kūryba”.

Trečiadienį ir ketvirtadienį vyks nacionalinė mokslinė konferencija “Karai ir taikos”, o renginių ciklą vainikuos penktadienį V.Luckaus fotografijos centro atidarymas Šiauliuose, pranešė Kultūros ministerija.

V.Luckus (1943-1987) laikomas konceptualiosios fotografijos pradininku Lietuvoje. Fotografuoti jis pradėjo 1956 metais, dirbo žurnaluose, 1963 metais įstojo į Kauno fotografų klubą, buvo jo pirmininkas, nuo 1970 metų – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys.

Fotomenininkas spėjo surengti tik kelias personalines parodas Maskvoje, Taline ir Kijeve. Vilniuje surengtos ir pomirtinės V.Luckaus kūrybos parodos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: