(c) Aplinkos apsaugos ministerijos informacija

Šanchajuje, pasaulinėje parodoje “EXPO 2010” veikiantį Lietuvos paviljoną pirmąją dieną aplankė beveik 25 tūkstančiai žmonių.

Tarp lankytojų – ES vyriausioji užsienio politikos įgaliotinė Katerina Ašton (Catherine Ashton). “Puiku”, – tokiu žodžiu ES užsienio politikos vadovė įvertino Lietuvos paviljoną.

“EXPO 2010” atidaryme dalyvavęs ir Lietuvos paviljoną apžiūrėjęs aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas taip pat liko patenkintas mūsų šalies pasiruošimu dalyvauti pasaulinėje parodoje.

“Visada galima padaryti geriau, tačiau žinant, jog buvo kilusi grėsmė, kad Lietuva gali išvis nedalyvauti parodoje, vėliau susidurta su rimtais finansavimo sunkumais, sakyčiau, jog padaryta viskas, kas tokioje situacijoje ir susiklosčius tokioms aplinkybėms buvo įmanoma”, – sako mūsų šalies pasiruošimą parodai koordinuojančios Aplinkos ministerijos vadovas.

Dėl laiko stokos ir užtrukusių finansavimo paieškų buvo kilusi rimta grėsmė, jog Lietuva nespės laiku atlikti visų paviljono įrengimo darbų. “Džiugu, kad šie būgštavimai neišsipildė. Nors paskutiniai darbai, galima sakyti, buvo atlikti priešpaskutinę naktį, tačiau komanda spėjo padaryti viską laiku”, – teigia G. Kazlauskas.

Iš išorės Lietuvos paviljonas papuoštas šalies vaizdų montažais, apimančiais lankytinas vietas, architektūros šedevrus ir lietuviškus simbolius. Prie įėjimo – dvi iš krepšinio kamuolių sudėliotų “krepšiažmogių” figūros.

Centrinė vidaus kompozicija – oro baliono krepšys ir dalis skrydžiui paruošto baliono. Aplink ekranuose projektuojami Lietuvos vaizdai, šalia – informacinių terminalų zona, kurioje yra žodinė informacija, nuotraukos, filmai. Paviljone taip pat galima paskanauti lietuviškų cepelinų, kitų tradicinių patiekalų, lietuviško alaus.

Eksponuojama iš Katedros aikštės į Kiniją atkeliavusi plytelė “Stebuklas”. Ant jos atsistoję lankytojai gali apsisukti tris kartus aplink savo ašį, užrašyti norą popieriaus skiautelėje ir įmesti ją į tam skirtą dėžutę oro baliono krepšyje.

Itin didelio vietinių gyventojų susidomėjimo sulaikė “krepšinio kampas”, kuriame pristatomas kitąmet Lietuvoje vyksiantis Europos krepšinio čempionatas. Parodos lankytojai kinai laukia eilėje, kuomet galės išmėginti savo rankos taiklumą mėtydami į krepšį. Juolab, jog už du taiklius metimus iš eilės įteikiami specialūs prizai.

Tikimasi, jog per pusmetį Lietuvos paviljoną Šanchajuje aplankys apie 3-4 milijonus žmonių.

LR Aplinkos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: