© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos elektros perdavimo bendrovė “Litgrid” maždaug 470 mln. litų vertės elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos “LitPol Link” statybai gali skolintis ir iš Šiaurės investicijų banko (angl. Nordic Investment Bank, NIB.).

Šiaurės investicijų bankas “LitPol Link” projektui suteikė A kategorijos statusą, rašoma NIB tinklapyje. Pasak pranešimo, bankas “Litgrid” paraiškos laukia iki gegužės 25-osios, o banko direktorių valdyba ją planuoja svarstyti birželio 12 dieną. Galimos suteikti paskolos suma nenurodoma.

Pernai rugsėjį “Litgrid” iš NIB 10 metų pasiskolino 22 mln. eurų (75,9 mln. litų) – paskolos lėšomis bendrovė finansuoja investicijas į perdavimo tinklo rekonstrukciją, taip pat projektus, skirtus pasiruošti naudoti jungtis į Švediją (“NordBalt”) ir Lenkiją (“LitPol Link”).

“Litgrid” tikisi, jog “LitPol Link” parems Europos Komisija. Jei ES iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (Connecting Europe Facility, EITP) fondo skirtų maksimalų finansavimą 420 mln. litų vertės dviem iš trijų linijos projektų, jis galėtų siekti apie 315 mln. litų (75 proc. projekto vertės).

Švedijos kompanija ABB už 349 mln. litų stato nuolatinės srovės intarpo ir 400 kilovoltų (kV) skirstyklą Alytuje, o Lietuvos energetikos objektų statybos bendrovė “A.Žilinskio ir Ko” – už 73,3 mln. litų – 400 kilovoltų (kV) įtampos elektros perdavimo liniją nuo Alytaus iki Lietuvos-Lenkijos sienos bei už 43,5 mln. litų – transformatorių pastotę Alytuje.

Linijos bei visų kitų jos dalių statybą numatoma baigti iki 2015 metų pabaigos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: