© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) ketvirtadienį surengė derybas su savo pagrindiniu politiniu priešininku Henrique Caprilesu (Enrike Kaprilesu), pirmąkart susitikęs su opozicijos lyderiais tartis dėl jau du mėnesius vykstančių pražūtingų gatvės protestų užbaigimo.

Praėjus metams po to, kai prezidento poste pakeitė savo velionį mentorių – charizmatišką kairiųjų pažiūrų lyderį Hugo Chavezą (Hugą Čavesą) – N.Maduro sutiko surengti precedento neturintį susitikimą su opozicija, kai Pietų Amerikos šalių blokas UNASUR pasisiūlė tarpininkauti šioms deryboms.

Susitikimą, kuriame dalyvavo maždaug 20 abiejų pusių atstovų, stebėjo Vatikano diplomatai ir Brazilijos, Kolumbijos bei Ekvadoro užsienio reikalų ministrai. Derybos buvo transliuojamos nacionalinės televizijos ir radijo.

“Smurtas niekada negali atnešti taikos šaliai, – Vatikano pasiuntinys Aldo Giordano (Aldas Džordanas) citavo popiežiaus Pranciškaus laišką. – Susidūrus nuomonių skirtumams, mes pasisakome už bendrąjį gėrį.”

Tuo tarpu Ekvadoro diplomatijos vadovas Ricardo Patino (Rikardas Patinjas) pabrėžė: “Noriu, kad žinotumėt, jog jus myli ir palaiko (regiono) šalių prezidentai, kurie turi daug vilčių ir optimizmo, jog (Venesueloje) viskas klosis sėkmingai.”

Susitikimas, surengtas po kelių bergždžių N.Maduro raginimų opozicijai dalyvauti “taikos konferencijoje”, dalyvavo pagrindinių opozicijos partijų sekretoriai, taip pat trys opozicijos gubernatoriai.

Tačiau radikaliosios opozicijos sparno atstovai, tokie kaip Maria Corina Machado (Marija Korina Mačado), pasisakanti už “išėjimo” strategiją ir N.Maduro nuvertimą, tose derybose nedalyvavo.

Šiame procese siekiama užbaigti įnirtingus saugumo pajėgų ir protestuotojų susirėmimus, krečiančius šalį nuo vasario pradžios. Per tuos neramumus žuvo jau bent 39 žmonės, o dar per 600 buvo sužeisti.

Tačiau dialogo išvakarėse paskelbti abiejų stovyklų pranešimai verčia abejoti, ar gali būti pasiektas proveržis.

N.Maduro šią savaitę užsiminė, kad šis procesas turėtų vykti kaip “debatai”, o ne derybos, nes susitarimas su opozicija jį padarytų “čavizmo išdaviku”.

Tuo tarpu opozicijos įstatymų leidėjas Julio Borgesas (Chulijas Borgesas) sakė vietos radijui, kad tame susitikime dalyvaus “nejausdamas nė menkiausio pasitikėjimo” N.Maduro vyriausybe.

Protestuotojus piktina Venesueloje išsikerojęs nusikalstamumas, didelė infliacija ir svarbiausių prekių stygius.

Tačiau N.Maduro smerkė demonstrantus, kuriuos jis laiko “fašistais”, vykdančiais JAV remiamą sąmokslą nuversti socialistų vyriausybę.

Jo administracija ėmėsi griežtų priemonių prieš demonstrantus ir suėmė bent tris opozicijos lyderius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: