Kitą savaitę vykstu į Kazachstaną, kur Almatoje viename universitete skaitysiu paskaitą apie žodžio laisvę ir jos panaudojimo ypatumus. Ir šiame kontekste gavau puikų pretekstą parodyti, kokios demokratiškos, mandagios, kuklios ir santūrios yra mūsų vadinamosios jėgos struktūros. Bent jau policija tai tikrai.

Štai laidų vedėja Rūta Janutienė imdama interviu apstumdė komisarą, o jos niekas ne tik neuždarė į belangę, bet ir iki šiol dar nenubaudė kokia kita bausme.

Komisaras ir visa policijos sistema laikosi oriai, kreipėsi dėl tokios veiklos į žiniasklaidos savitvarkos institucijas, kad šios įvertintų agresyviai ir padoriai žurnalistikai nebūdingai veikusios moters veiksmus etikos požiūriu.

Galiu tik pridurti, kad kai aš vieną kartą pabandžiau Azerbaidžano sostinėje Baku tiesiog telefonu filmuoti gatvę, kuri buvo uždaryta dėl pravažiuojančio šios šalies vadovo kortežo, iš karto prisistatė policijos pareigūnas. Jis pirmiausia liepė nutraukti filmavimą ir tik tada pradėjo aiškintis, kas toks, iš kur ir kodėl. Apie kokį nors pareigūno stumdymą, tempimą už rankų ar kitus panašius veiksmus nebuvo net kalbos. Pas mus dabar, galima sakyti, gyvename vienoje laisviausių šalių – norintis interviu žurnalistas gali beveik spardyti pareigūnus. O štai JAV sostinėje man lankantis viename renginyje ir pamačius pareigūnus, apie panašius veiksmus minčių nekilo. Jaučiu, kad ir jie nesileistų stumdomi. Juolab, kad ir stumdytis, ir muštis – ne žurnalisto darbas.

Taigi po gero pusmečio tikimės sulaukti savireguliacijos atsakymų į policijos paklausimą. Gal įvyks stebuklas ir jie bus anksčiau. Tačiau turiu geros patirties – Vito Tomkaus įtakoje esančių leidinių tekstai, kur buvau vadinamas šmeižiku ir suteneriu, vis dar vertinami. Atsakymai, tikėtina, bus dar šiemet.

Beje, labai gražiai skamba ir štai šis palinkėjimas:

“Policijos departamentas kreipiasi į šalies piliečius prašydamas elgtis santūriai ir atsakingai, nepažeidinėti įstatymų, gerbti kitų žmonių nuomonę.”

Kiek supratau, šie palinkėjimai ir Rūtai Janutienei. Gal ji pagaliau išgirs?

Originalus įrašas tinklaraštyje Dainius.org

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: