© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude’as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) prieš jo laukiantį balsavimą dėl pasitikėjimo Europos Parlamente, kuris buvo inicijuotas dėl “Luxleaks” mokesčių skandalo, paragino įstatymų leidėjus jo neįžeidinėti, kai Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) palygino jį su legendiniu JAV gangsteriu Alu Capone (Alu Kapone).

Ketvirtadienį Europos Sąjungos asamblėja balsuos dėl pasitikėjimo J.-C. Junckeriu, kurį užgriuvo kritikos lavina paaiškėjus faktams, kad jam einant Liuksemburgo premjero pareigas didžiulėms tarptautinėms bendrovėms buvo taikomos didelės mokestinės lengvatos. Mažytei Liuksemburgo hercogystės vyriausybei J.-C. Junckeris vadovavo beveik du dešimtmečius.

Balsavimą inicijavo grupė euroskeptiškų ir kraštutinių dešiniųjų partijų, tarp jų Nigelo Farage’o (Naidželo Faradžo) Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (UKIP), italų komiko Beppe Grillo (Bepės Grilo) “Penkių žvaigždučių judėjimas” (M5S) ir M.Le Pen Nacionalinis frontas.

J.-C. Junckeris, kuris prie ES vykdomosios valdžios institucijos vairo stojo lapkričio 1 dieną, žadėjo sugriežtinti priemones, skirtas kovai su mokesčių vengimu visame 28 valstybes vienijančiame bloke.

“Komisija, kuriai turiu garbės vadovauti, kovos su mokesčių vengimu ir fiskaliniu sukčiavimu. Neabejokite mano žodžiais”, – sakė J.-C.Junckeris Strasbūre posėdžiaujančiam Europarlamentui, į kurį antradienį kreipsis popiežius Pranciškus.

“Kalbu labai rimtai: prašau,liaukitės mane įžeidinėti”, – europarlamentarams sakė Europos Komisijos vadovas.

“Padarysiu tai, ką pažadėjau”, – pridūrė jis.

Neabejojama, kad Europarlamentas išreikš palaikymą patyrusiam Europos politikos veteranui J.-C.Junckeriui, nes 750 vietų ES asamblėjoje jį remia visos didžiosios frakcijos.

Grupė įtakingiausių J.-C.Junckerio Komisijos narių, kurių ketvirtadienį taip pat laukia balsavimas dėl pasitikėjimo, Europarlamente sėdėjo greta į kritikos ugnį patekusio savo vadovo, siekdami pademonstruoti jam paramą.

“Luxleaks” skandalas smogė J.-C.Junckerio reputacijai itin nepalankiu metu, kai jis mėgina sutelkti dėmesį į 300 mlrd. eurų investicijų paketą buksuojančios ES ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui skatinti, kurį rengiasi pristatyti Europarlamentui trečiadienį.

Kraštutinių dešiniųjų lyderė M.Le Pen šaipėsi iš J.-C.Junckerio kvalifikacijos vadovauti ES kovai su mokesčių vengimu, turėdama galvoje Liuksmeburgo mokestinę politiką tuo laikotarpiu, kai jis vadovavo šios hercogystės vyriausybei.

“Tai taip pat patikima, kaip būtų paskyrus Alą Capone saugumo ir etikos komiteto vadovu”, – sakė ji, turėdama galvoje liūdnai pagarsėjusį praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio Čikagos gangsterį, kuris galiausiai atsidūrė už grotų dėl mokesčių vengimo.

Europarlamentaras iš UKIP Stevenas Woolfe’as (Stivenas Vulfas) sakė, kad virš J.-C.Junckerio pakibęs įtarimų šešėlis yra “dėmė, kuri apims visą Komisiją”.

“Tai bjaurus mokesčių skandalas, kuris niekur neišnyks”, – sakė jis.

Tačiau J.-C.Junckeris gali tikėtis palaikymo Europarlamente, kuriam vadovauja “didžioji koalicija”, sudaryta iš jo konservatyvios Europos liaudies partijos (EPP) ir ES asamblėjos pirmininko Martino Schulzo (Martino Šulco) Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso (S&D).

“Džiaugiuosi, kad ketvirtadienį turėsime galimybę balsuoti. Noriu, kad Komisija tęstų savo darbą”, – sakė EPP frakcijos vadovas Manfredas Weberis (Manfredas Veberis).

Balsavimas prieš J.-C.Junckerį pakenktų pastangoms paremti ES ekonomiką, varginamą didžiulio nedarbo, beveik nulinio augimo ir defliacijos grėsmės, įspėjo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos lyderis Gianni Pittella (Džanis Pitela).

“300 mlrd. eurų būtų paleisti vėjais, kaip ir mūsų paskutinė galimybė kurti darbo vietas ir kovoti su krize”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: