© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Specialiomis paskaitomis moksleiviai bus raginami studijuoti tiksliuosius mokslus.

Verslininkų inicijuojamas projektas šią savaitę startuoja moksleiviams skirtomis paskaitomis Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU), vėliau tokių paskaitų bus galima klausytis ir Kauno technologijų universitete (KTU) bei Klaipėdos universitete (KU).

Projekto “Renkuosi tiksliuosius” iniciatorius, bendrovės “Baltic engineers” generalinis direktorius Darius Kvedaras per spaudos konferencij1 antradienį sakė, kad inžinieriaus profesija yra ne mažiau prestižinė nei teisininko ar ekonomisto. Tačiau, kaip jis pasakojo, pernai atlikta daugiau kaip 4 tūkst. moksleivių apklausa parodė, jog technologiniais, inžineriniais mokslais domisi trečdalis, o pasirenka studijuoti tik šeštadalis jų.

“Man atrodo, kad inžinieriui suprojektuoti, pavyzdžiui, “Ikea” pastatą yra ne ką mažesnė atsakomybė ir iššūkis nei teisininkui parengti sutartį”, – sakė D.Kvedaras.

Jis pabrėžė, kad universitetai ir verslas bandys inžinerijos patrauklumą paskaitose moksleiviams parodyti įdomiais pavyzdžiais iš praktikos. Paskaitos vėliau bus prieinamos internete.

“Su šia iniciatyva mes norime, kad kuo daugiau vaikų, mokinių sužinotų apie IT virtuvę”, – savo ruožtu sakė kitos projekte dalyvaujančios bendrovės – “Exigen insurance solutions” – direktorius Tomas Vaičiūnas.

KTU Statybos ir architektūros fakulteto dekanas Žymantas Rudžionis džiaugėsi, kad iniciatyvą populiarinti tiksliuosius mokslus parodė verslininkai, jis tuo pačiu apgailestavo dėl per mažo valstybės dėmesio rengti rinkai reikalingiausius specialistus.

“Su skauduliu galėčiau pasakyti, kad iš tikrųjų sulaukiame mažai Lietuvos Vyriausybės paramos techniškiesiems mokslams populiarinti. Jeigu paimsime valstybės finansuojamų vietų skaičių universitetuose ir kolegijose, jis per penkerius metus sumažėjo trečdaliu, o inžineriniai mokslai studijuoti nėra pigūs, todėl vaikai renkasi dažniau lengvesnį kelią, pigesnį kelią, tai yra socialinius mokslus”, – kalbėjo jis.

Ž.Rudžionio tvirtinimu, reikia svarstyti galimybę piginti tiksliųjų mokslų studijas.

Jo vertinimu, blogai veikia ir ankstyvas profiliavimas mokyklose – esą moksleiviai šiuo metu turi per anksti apsispręsti dėl būsimos profesijos.

KU Jūrų technikos fakulteto dekanė Rima Mickevičienė dėstė, kad moksleiviams siekiama parodyti ir pasikeitusią inžinerinio darbo realybę – jis šiuo metu esą jau nebūtinai yra nešvarus.

“Kalbiname merginas, nes šiais laikais inžinerinis darbas iš esmės pasikeitė – nebūtinai jis tepaluotas, purvinas, o dažnai kvepia kava ir vykdomas prie kompiuterio”, – atkreipė dėmesį KUatstovė.

VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas vylėsi, kad verslininkų pasakojimai moksleivius įtikins labiau nei universiteto reklama.

“Iš tikrųjų jie tiki verslu labai, nes galvoja, kad tie žmonės yra būsimieji darbdaviai, ir tas bendravimas, manau, turi duoti gerų rezultatų”, – kalbėjo A.Daniūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: