© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Lietuvos gyventojų skaičiaus mažėjimas 2000-2013 metais buvo intensyviausias Europos Sąjungoje (ES), sako Demografinių tyrimų instituto direktorė prof. Vlada Stankūnienė.

“Šį šimtmetį Lietuvos gyventojų skaičiaus mažėjimas vyko sparčiausiais tempais tarp visų šalių. Jau dveji metai, kai mūsų mažiau kaip trys milijonai”, – Seime trečiadienį surengtoje diskusijoje demografijos klausimais sakė V.Stankūnienė.

Pasak profesorės, Lietuva pastaraisiais metais labiausiai mažėjo dėl didelės emigracijos. Kasmet šalis netekdavo apie 30 tūkst. gyventojų, trečdalio iš jų – dėl natūralios kaitos, kai daugiau žmonių miršta nei gimsta.

“Dėl ko mes mažėjame – visų pirma mažėjame dėl labai didelės migracijos ir neigiamo migracijos neto”, – sakė Demografinių tyrimų instituto vadovė.

Mokslininkė pažymėjo, jog net ir optimistiškai prognozuojant gimstamumo dydį, gyvenimo trukmės ilgėjimą, emigracijos stabilizavimąsi, Lietuvoje gyventojų nuolat mažės ir nuo 2060 metų jų skaičius bus artimas 1,8 milijono.

“Prognozės ypatingai liūdnos mums, nors ten ir įdėta optimistinių prielaidų. 2040 metais gyventojų skaičius bus mažiau nei du milijonai, o nuo 2060 metų nukrenta iki 1,8 mln., ir tai esant optimistinėms prognozėms”, – sakė V.Stankūnienė.

Statistikos departamento duomenimis, 2012 metais pradžioje Lietuvoje gyveno dar kiek daugiau nei 3 mln. žmonių, o 2013 metų pradžioje – 2,972 mln. žmonių. Šių metų spalio 1 dienos duomenimis, Lietuvoje tuo metu buvo 2,927 mln. gyventojų.

Demogafinės statistikos duomenimis, nuo Lietuvos gyventojų skaičiaus mažėjimo pradžios – 1992 metais – mažėjimo tempai svyruodami didėjo iki 2010 metų ir tik pastaraisiais metais sulėtėjo. Kaip teigiama Demografinių tyrimų instituto parengtas leidinys, nors nuo 2010 metų pagerėjimas akivaizdus, gyventojų vis dar smarkiai mažėja.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: