© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvių kilmės Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Shilleris (Robertas Šileris) teigia, kad norint geriau suvokti ekonomiką bei spekuliacinius burbulus, nepakanka apsiriboti ekonomikos mokslu. Anot profesoriaus, daugiau dėmesio dera skirti psichologijai, sociologijai ir biologijai.

“Aš manau, kad bandant suprasti rinkas, mums reikia platesnės perspektyvos, kitų mokslų pavidalu: neuropsichologijos, sociologijos, antropologijos, politikos mokslų, istorijos ir net populiacijos biologijos. Spekuliaciniai burburlai yra lyg uodų epidemijos – kai kuriais metais būna daugiau uodų, nei kitais. Kodėl? Pažvelgę į biologijos mokslą, mes pamatome, kad tai uodai yra panašūs į burbulus”, – šeštadienį Vilniuje tarptautinio socialinio tinklo “Global Lithuanian Leaders” organizuotoje diskusijoje teigė R.Shilleris.

Profesorius aiškino, kad siekiant geriau perprasti rinkas bei burbulus, reikia geriau suvokti žmonių veiksmus: “Visas kultūrinis klimatas daro įtaką burbulams.”

Anot R.Shillerio, geresniam burbulų suvokimui trukdo ir politinė priklausomybė. Jis teigė, kad kai ekonomistai pradeda patarinėti politinėms partijoms, pasidaro sudėtinga matyti visą ekonomikos vaizdą.

Ekonomikos Nobelio premiją R.Shilleris pelnė drauge su JAV mokslininkais Larsu Peteriu Hansenu (Larsu Piteriu Hansenu) ir Eugene’u Fama (Judžinu Fama) už novatorišką darbą įžvelgiant turto rinkų tendencijas.

67 metų R.Shilleris yra pagarsėjęs perspėjimais dėl technologijų ir nekilnojamojo turto rinkų burbulų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: