© Spencer Tunick nuotr.

Šiais laikais žmonės nuogą kūną fotografijose dažniausiai yra linkę vaizduoti ir matyti kaip erotikos ir seksualumo išraišką. Tačiau amerikietis Spenceris Tunickas (ang. Spencer Tunick) kuris jau per  20 metų kuria masines nuogalių fotografijas viešose vietose, parodo, jog nuogas kūnas gali tapti ne tik erotika, tačiau ir tikrų tikriausiu menu.

Šio autoriaus darbuose neįžvelgsime jokios seksualinės žinutės, o žmonių nuogus kūnus jis naudoja lygiai taip pat kaip dailininkas naudoja dažus, ar kaip skulptorius naudoja marmurą.

Spenceris Tunickas nufotografavo virš 75 nuogalių instaliacijų, kuriuose kiekviena nuotrauka yra kruopščiai planuojama turi savo idėją, mintį, o žmonių kūnai autoriaus darbuose atlieka tarsi pagalbinį vaidmenį kuriant sudetingus vaizdus, formas ar netgi kraštovaizdžius. Autorius savanorius, kurie yra pasiryžę dalyvauti jo unikaliose instaliacijose, suskirsto pagal proporcijas,  kūno spalvą, kuri, anot darbų autoriaus gali būti tarsi dažų paletė ir prasidėti nuo kūdikio rausvumo, o baigtis anglies juodumu. Menininkas kruopščiai parinkdamas ir sudeliodamas neįtikėtinus vaizdinius, iš kelių šimtų žmonių kūnų sugeba padaryti vientisą organizmą-meno kūrinį.

Autorius savo darbuose atskleidžia kitokį požiūrį į žmogaus kūną, nei mes įpratę matyti šiomis dienomis. Meninko fotografijuose nuogas žmogau kūnas yra pateikiamas kaip natūralus reiškinys, kuris nėra įstatomas į visuomenės nustatytus rėmus. Meninko fotografijose žmonių kūnai yra pateikiami tokie, kokie jie yra, negražinami jokiomis naujosiomis technologijomis, ir nesvarbu esi jaunas ar senas, lieknas ar apkūnokas, kiekvienas kūnas yra savitai gražus ir užima tam tikrą vietą S. Tunicko fotografijose. Tai parodo žmonėms, kad kiekvienas mes esame skirtingi ir unikalūs.

Lygiai taip pat, kai seniausiais laikais žymiausi meninkai nuogo žmogaus kūną naudodavo savo darbuose, lygiai taip pat daro ir Spenceris Tunickas, vienas skirtumas tas, kad jis vietoj teptuko ir dažų jis naudoja kamerą.

© Spencer Tunick nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: