(c) fibaeurope.com
Arvydas Sabonis yra žaidęs trejose Olimpiadose

Lietuvos rinktinės pergalė prieš Slovėniją ketvirtadienį lietuviams užtikrino vietą olimpiados kvalifikaciniame turnyre, kuriame dalyvaus 3-6-ąsias vietas Europos čempionate užėmusios komandos. Be mūsiškių, tai – Rusija, Makedonija, Graikija.

Tai reiškia, jog lietuviai išsaugojo šansus pratęsti savo dalyvavimo olimpiadoje seriją – mūsiškiai nuo nepriklausomybės atgavimo 1990-aisiais  žaidė penkiuose olimpiniuose turnyruose iš eilės.

Lietuva – vienintelė Europos komanda, kuriai pavyko tai padaryti per pastarąjį dvidešimtmetį. Net dabar galingai atrodanti Ispanijos rinktinė praleido olimpiadą 1996-aisias.

Iš kitų kontinentų tai pavyko pakartoti tik JAV, Australijos, Kinijos bei Angolos ekipoms.

Patekimas į olimpines žaidynes – didelis pasiekimas

Viena priežasčių, kodėl patekti į prestižiškiausią krepšinio turnyrą yra taip sunku, yra ta, jog jame dalyvauja tik 12 komandų. Pasaulio, Europos čempionatuose ekipų skaičius yra kur kas didesnis (24).

Negana to, Europos vyrų krepšinio čempionate kova dėl olimpinių kelialapių – aršiausia iš visų FIBA organizuojamų tarptautinių turnyrų.

Ramūs dėl savo vietos olimpiadoje po „EuroBasket 2011“ gali būti tik ispanai bei prancūzai.

O su olimpinėmis viltimis šiemet jau atsisveikino tokios komandos, kaip Turkija, Italija, Serbija ar Kroatija. Kituose žemynuose šansus išsaugojo ir į kvalifikaciją pateko Venesuela, Nigerija ir kitos krepšinio elitui nepriskiriamos rinktinės.

Australijai – lengviausias kelias

Per kiekvieną olimpinį ciklą geriausios kitų žemynų komandos tik su pavydu gali žvelgti į Australijos rinktinės žygį į olimpines žaidynes. Dėl patekimo ji žaidžia su vienintele varžove – Naujosios Zelandijos komanda.

Šiemet australai trijų rungtynių serijoje savo kaimynus mindė vidutiniu aštuoniolikos taškų skirtumu ir nesunkiai užsitikrino savo vietą olimpiadoje.

Taigi nenuostabu, jog kengūrų šalies atstovai ten dalyvauja nuo 1972-ųjų – t.y. dešimtą kartą iš eilės. Šio pasiekimo nepavyko pakartoti nei vienai kitai pasaulio nacionalinei komandai.

Net JAV rinktinės rekordas – tik devynios olimpiados iš eilės. Visi amerikiečių sportininkai 1980-aisiais dėl politinių priežasčių boikotavo žaidynes Maskvoje.

Absurdiškiausia tai, jog ir pralaimėjusi Naujosios Zelandijos rinktinė išsaugojo savo šansus, kadangi žais kvalifikaciniame turnyre, į kurį Lietuva pateko tik dėka Manto Kalniečio tritaškio lemiamomis rungtynių su Slovėnija akimirkomis.

Olimpiadoje – ir krepšinio nykštukė Airija

Vis dėlto, australai – ne vieninteliai laimės kūdikiai.

Per visą krepšinio istoriją žaidynėse nuo 1936-iųjų netrūko ekipų, neturinčių tvirtų šio žaidimo tradicijų. Žinoma, jau nieko nestebintų vietą išsikovojančios įvairios Afrikos rinktinės, tačiau buvo įdomių dalyvių ir iš kitų žemynų.

Prieš Kinijos rinktinės dominavimą Azijoje nuo 1984-ųjų, Filipinai bei Pietų Korėja net šešis kartus pateko į olimpinį turnyrą, Japonija – penkis. Ten yra rungtyniavusios ir Indija, Singapūras, Tailandas bei Taivanas.

Yra ir „keistų“ rinktinių iš Europos. olimpiadoje yra dalyvavę Šveicarijos, Airijos, Belgijos, Švedijos, Suomijos krepšininkai. 2012-ųjų Londono žaidynių šeimininkams britams tai bus pirmasis turnyras nuo 1948-ų metų.

Būtina pabrėžti, jog dauguma šių ekipų prasibrovė į prestižiškiausią krepšinio turnyrą pasaulyje labai seniai, kuomet dalis dalyvių atsisakydavo atvykti dėl finansinių problemų, o kai kuriose olimpiadose dalyvavo daugiau nei dvylika rinktinių.

Tuo tarpu neblogai atrodančioms Slovėnijos ir Turkijos komandoms nėra tekę dalyvauti nei vienose žaidynėse.

„KaunoZinios.lt“ pateikia kiek kartų į olimpiadą pateko įvairios pasaulio rinktinės.

Rinktinė Rinktinė Rinktinė Rinktinė
JAV 16 Kinija 8 Kuba 5 Irakas 1
Brazilija 13 Urugvajus 7 Čekoslovaija 5 CAR 1
Australija 12 Prancūzija 6 Egiptas 5 Marokas 1
Italija 11 P.Korėja 6 Japonija 5 Panama 1
Jugoslavija* 11 Meksika 6 Lietuva 5 Tailandas 1
SSRS** 10 Filipinai 6 Bulgarija 4 Taivanas 1
Ispanija 10 Lenkija 6 Vokietija 4 Singapūras 1
Kanada 9 Angola 5 D.Britanija 1
Puerto Rikas 9 Argentina 5 Švedija 1 Indija 1

* – Jugoslavijai priskiriama ir 2004-aisiais dalyvavusi Serbijos ir Juodkalnijos rinktinė. ** – SSRS priskiriama ir 1992-aisiais dalyvavusi NVS rinktinė. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: