Pernai Lietuvoje daugiausia leidimų gyventi išduota rusams, baltarusiams ir ukrainiečiams, rodo Eurostato duomenys.

Pagal juos, 2013 Lietuvoje išduota 4,6 tūkst. leidimų gyventi trečiųjų šalių piliečiams. 1,3 tūkst. iš jų arba 28,6 proc. buvo išduoti Rusijos piliečiams, 978 (21,3 proc.) – Baltarusijos piliečiams ir 873 (19 proc.) – Ukrainos piliečiams.

Lietuva Europos Sąjungoje pirmauja pagal procentą leidimų, išduotų darbo tikslais. 61,3 proc. Lietuvos trečiųjų šalių piliečiams išduotų leidimų buvo motyvuoti siekiu dirbti. Šiek tiek mažiau tolių leidimų išduota Kipre ir Lenkijoje, kur jie sudarė atitinkamai 57,7 ir 51,7 procento visų išduotų leidimų.

21,5 proc. trečiųjų šalių piliečių į Lietuvą atvyko dėl šeimyninių priežasčių, 13,1 proc. – norėdami mokytis. Kitos priežastys sudaro 4,1 proc.

Iš viso ES pernai išduota 2,36 mln. leidimų – tai 12,5 proc. daugiau nei 2012 metais. Daugiausiai leidimų išdavė Didžioji Britanija, Lenkija, Italija, Prancūzija, Vokietija ir Ispanija.

Dažniausiai leidimai išduoti ukrainiečiams, jie sudarė 10 proc. naujus leidimus gyventi gavusių ES asmenų. 8,5 proc. asmenų buvo iš Indijos, 7,3 proc. – iš JAV, 7 proc. – iš Kinijos. Šių šalių piliečiams teko apie trečdalis visų leidimų.

Leidimai gyventi yra išduodami trims mėnesiams ir suteikia ne Europos Sąjungos piliečiui teisę legaliai būti valstybės teritorijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: