(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Spalio 28-ąją Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas kartu su paveldosaugos specialistais, architektais, visuomenės atstovais vyko apžiūrėti Kauno pilies, kurios pirmojo etapo restauravimo darbai eina į pabaigą.
„Ne vienerius metus vyko įvairiausios diskusijos, kaip turėtų atrodyti Kauno pilis po atliktų darbų. Dabar matome galutinius rezultatus, kurių diskusijos pakeisti jau negalės. Projekto autoriai ne kartą koregavo patį projektą, atsižvelgdami į gyventojų pageidavimus. Šiuo metu yra svarbiausia tai, kad darbai būtų baigti, o Kauno pilyje įsikurtų Kauno turizmo ir informacijos centras. Žinoma, labiausiai laukiame, kada į pilį vėl galės įeiti turistai, miestiečiai. Dabar turime rūpintis antrojo etapo realizavimu: piliavietės apšvietimu, tiltelio įrengimu“, – kalbėjo miesto vadovas A. Kupčinskas.
Apžiūrėję pilį paveldosaugos specialistai susirinko į Savivaldybės didžiąją salę, kur pratęsė diskusijas. Pasitarime buvo aptartos įgyvendintos užduotys, kurios buvo užsibrėžtos praeito susitiko metu.

Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) direktorė Diana Varnaitė, girdėdama nuolatinius draugijos „Pilis“ atstovų nepasitenkinimus, keliamas diskusijas, kad visuomenė turėtų turėti didesnes galias priimant sprendimus, pasiūlė Kaune įsteigti visuomeninę patariamąją tarybą.
„Šią tarybą sudarytų visuomeninių organizacijų nariai, kuriems būtų viešai prieinama visa rūpima informacija. Be to, taip jie galėtų oficialiai išreikšti savo pastabas ir pateikti siūlymus vienokiais ar kitokiais klausimais dėl kultūros paveldo objektų išsaugojimo, atnaujinimo“, – sakė direktorė.
Miesto meras A. Kupčinskas priminė, kad pirmą kartą Kauno vardas buvo paminėtas 1361 metais, todėl kitais metais švęsime 650-ąjį Kauno gimtadienį: „Tikiuosi, kad Kauno pilis kuo puikiausiai reprezentuos mūsų miestą, nes pilis yra vienas svarbiausių mūsų akcentų“.

Projekto „Kauno pilies atkūrimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams“ darbus, susijusius su pilies bokšto ir dalies sienų atstatymu, atlieka UAB „Restauracija“ ir AB „Kauno paminklų restauravimo projektavimo institutas“.

Kauno pilies atstatymo projektas finansuojamas iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo, kurio paramą skiria Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija. Bendra projekto įgyvendinimo suma – 2,2 mln. litų. 330 tūkst. skyrė Kauno miesto savivaldybė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: