© Andriaus Lelkaičio nuotr.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko „socialdemokrato“ B.Bradausko sapalionės įžeidusios tautą, Sausio 13-osios aukas ir jų artimuosius, perpildė kantrybės taurę. Rašau „socialdemokratas“ kabutėse, nes B. Bradauskas per 23 metus sugebėjęs užsidirbti milijonus, savo mentalitetu taip ir liko įstrigęs betoninio prasčioko komunisto vaidmenyje. LSDP partijos paskelbtas pareiškimas rodo, kad partija jau nebetoleruos panašių išsišokimų.

B.Bradausko pasisakymuose buvo sutryptos kertinės demokratiją, Lietuvos nepriklausomybę ir žodžio laisvę išpažįstančios partijos principus. LSDP pareiškė esanti prieš bet kokį bandymą revizuoti mūsų naujausią istoriją taip, kaip šito labai norėtųsi mūsų nedraugams.

Antraip nei mano kritikai, LSDP pareiškimas nėra vaidyba, nėra vien tik siekis užčiaupti burną dešiniųjų piktybiniai propagandai apie prorusišką LSDP. Nors, tenka pastebėti, kad ir jų gretose, pavyzdžiui istorikas ir Seimo narys Arvydas Anušauskas žino, kad LSDP gretose yra mąstančių Lietuvos patriotų. Jis neklysta.

Taip, LSDP kartas nuo karto murkdosi savo gerų santykių su Rusija supratime, tačiau akivaizdu, kad ši „gerų santykių“ politika pagimdyta sovietinio nepotiško bendravimo tradicija neduoda jokių vaisių. Juolab, kad tie santykiai pastoviai rėmėsi boso ir vergo santykiais. Tai, kas plika akimi ir matosi šiandien vykstančiose „derybose“, „pasiaiškinimuose“ su Rusija.

Šie pasiaiškinimai trypia elementarią nepriklausomos valstybės, ES ir NATO narės savigarbą, kurios pinigais neužglostysi ar nupirksi. Taigi, tas sovietinis LSDP partijoje vis pasireiškiantis mentalitetas nuo Rusijos savivalės neapsaugo. Ir neapsaugos. Tenka sutikti su prezidentės pareiškimu, kad Rusiją gali paveikti tik viena– viešumas ir tarptautinių institucijų spaudimas, griežta reakcija. Tokiai buvo carinės ir sovietinės, o dabar jau ir putiniškos Rusijos amžina baimė.

LSDP įtakingi nariai vyriausybėje ir Seime pasirašę pareiškimą atsiribojantį nuo B.Bradausko sapalionių nebenori tylėti. Nebenori dengti, atsimušinėti nuo akivaizdaus sovietinio palikimo, kurio jau pats laikas atsikratyti.

Todėl šis pareiškimas nėra vaidyba. Tai ilgo ideologinio proceso pasekmė. Proceso, kuris, manau, jau šiandien reikalauja ideologiją, šiuo atveju socialdemokratinę, suvokti kaip pagrindą ir raktą į vyraujančių Lietuvoje socialinių problemų sprendimą.

Tas pat atsitiko prieš kelis dešimtmečius Švedijoje, kai Švedijos socialdemokratai atsiribojo nuo partijoje esančių komunistų, tiesiog išvarė juos lauk. Taip, vėliau vyko bendradarbiavimas su jais, bet tai kita istorija. Faktas tas, kad tik atsikratę komunistų, jie sugebėjo įtikinti švedus balsuoti už juo visus septyniasdešimt metų.

Kitaip tariant, švedai buvo įtikinti, kad socialdemokratai nesikėsina ir nesikėsins į privačią nuosavybę bei laisvą rinką. Kad socialdemokratai gins Švedijos nepriklausomybę ir demokratiją. Taip ir atsitiko. Iki sovietų imperijos griūties Švedija investuodavo į gynybą šešis procentus šalies biudžeto.

Taip, matysime ir matome keistus socialdemokratijos ideologijai netinkamus viražus, bet viena aišku: tik be išlygų socialdemokratinė politika kels žmonių pasitikėjimą jos rinktos partijos siekiu įveikti socialinį neteisingumą, o ne komunistinė pro sovietiškai rusiška politika, elgesys, mentalitetas.

Premjeras Algirdas Butkevičius aiškiai (taip irgi pasitaiko) pasisakė šiuo klausimu: „Socialdemokratinės politikos nuostatos skirtos visiems LSDP partijos nariams be išlygų“. Adekvatus sekantis žingsnis būtų svarstyti B. Bradauską LSDP Etikos ir procedūrų komisijoje. Bet kuriuo atveju, pastarasis turėtų atsiprašyti jo pasisakymais įžeistų žmonių, Sausio 13-tosios žudynių aukų ir artimųjų.

LSDP garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas nevynioja žodžių į vatą: B.Bradauskas turi atsistatydinti iš savo užimamo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko posto.

Laikas ir Lietuvos LSDP visiškai atsikratyti komunistinio mentaliteto apraiškomis partijoje. Tik taip bus įtikinamai atsikratyta nepagrįstais kaltinimais prorusiškumu. Plačiai nuskambėjęs LSDP pareiškimas ir parodė, kad kaltinimai ir įtarimai nepagrįsti. Ir kad toks nedviprasmiškas bei įpareigojantis pareiškimas jau senai lauktas.

Originalus įrašas tinklaraštyje Vinokuras.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: