© R. Dačkaus / prezidente.lt nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienio rytą prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikė tvirtinti atnaujintą Ministrų kabinetą.

“Šiandien premjeras atnešė teikimą dėl Lietuvos Vyriausybės sudėties. Šį teikimą aš pasirašiau”, – žurnalistams po susitikimo su premjeru sakė prezidentė.

Šešioliktoje Vyriausybėje nebeliks aplinkos ministro “tvarkiečio” Valentino Mazuronio, sveikatos apsaugos ministro socialdemokrato Vytenio Andriukaičio ir žemės ūkio ministro “darbiečio” Vigilijaus Juknos. V.Mazuronis buvo išrinktas į Europos Parlamentą, V.Andriukaitis siūlomas į eurokomisarus, o prezidentės kritikos sulaukęs V.Jukna pranešė atsistatydinantis dėl šeimyninių aplinkybių.

Juos pakeis “darbietė” Virginija Baltraitienė, kuri taps žemės ūkio ministre, “tvarkietis” Kęstutis Trečiokas, kuris vadovaus Aplinkos ministerijai, bei Rimantė Šalaševičiūtė, kuri bus sveikatos apsaugos ministrė.

Paklausta, ar R.Šalaševičiūtės kandidatūrą, kurią socialdemokratų prezidiumas patvirtino tik antradienio vakarą, jei nebuvo staigmena, ji sakė: “Ne, nebuvo staigmena, mes jos kandidatūrą aptarėme su premjeru anksčiau. Kaip žinote, Vyriausybės sudėtį visada aptariame iš anksto”.

Ji pažymėjo, kad tradicija sveikatos apsaugos ministrais skirti gydytojus ne visada pasiteisino.

“Mūsų šaunuoliai gydytojai ne visada būna tokie šaunūs vadybininkai”, – sakė D.Grybauskaitė, pažymėjusi, kad vienas svarbiausių uždavinių jai bus vaistų kainų mažinimas. Kartu ji pastarųjų metų reformas šioje srityje įvertino kaip “ne visai sėkmingas”.

Be to, prezidentė paaiškino, kodėl V.Baltraitienė, kuri anksčiau buvo siūlyta į švietimo ir mokslo ministro postą ir atmesta, yra tinkama vadovauti Žemės ūkio ministerijai.

“Iš to sąrašo, kurį mačiau, ir iš tos situacijos, kuri susiklostė šioje ministerijoje, kai iš keturių viceministrų trys pateko į neskaidrių viceministrų sąrašą, tai vertinu kaip labai katastrofišką (padėtį), todėl reikėjo skaidresnio politiko, reikėjo politiko, kuris taip pat turi žemės ūkio bazinį išsilavinimą, taigi tuos kriterijus ponia V.Baltrainienė – iš to sąrašo, kuris potencialiai galėjo būti ir buvo man pateiktas – atitiko”, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji, be kita ko, išreiškė viltį, kad premjeras užtikrins, jog viceministrai netaps asmenys, apie kuriuos “tam tikros skaidrumo informacijos” turi specialiosios tarnybos.

“Be jokios abejonės, skaidrumo reikalavimai yra visiems vienodi ir jie yra aukšti. Visi ministrai naujai paskirti turės kreiptis į specialiąsias tarnybas ir gauti dėl kiekvieno būsimo skiriamo viceministro tam tikrą skaidrumo informaciją ir aš labai tikiuosi, kad premjeras užtikrins, kad jeigu tokia informacija yra, tokie viceministrai neturės būti paskirti”, – kalbėjo šalies vadovė.

“Reikalavimai dėl skaidrumo išlieka”, – savo ruožtu sakė A.Butkevičius, pažymėjęs, kad ministrams nurodyta viceministrus patikrinti su Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Koalicinėje Vyriausybėje toliau lieka dirbti finansų ministras Rimantas Šadžius, kultūros ministras Šarūnas Birutis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, ūkio ministras Evaldas Gustas, užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius, vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Antradienį Seimas pritarė A.Butkevičiaus kandidatūrai į premjerus, o prezidentė jį paskyrė Vyriausybės vadovu.

A.Butkevičius Vyriausybei vadovauja nuo 2012 metų gruodžio, kai po Seimo rinkimų jo vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija sudarė valdančiąją koaliciją su Darbo partija, partija “Tvarka ir teisingumas” bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: