Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo ir grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Konkurencijos įstatymo pataisas, sudarančias sąlygas didelėms įmonėms už grubius konkurencijos pažeidimus atsipirkti mažomis baudomis.

“Tai ne pirmas Seimo bandymas padėti didžiausioms šalies įmonėms apeiti konkurencijos taisykles ir išvengti adekvačios atsakomybės. Pasiūlymai dešimtimis kartų sumažinti baudas skatins monopolinių junginių augimą, o tai reiškia ir galimybes diktuoti kainas vartotojams”, – pranešime spaudai sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, jau priimtos pataisos neskatins dideles pajamas turinčių įmonių sąžiningai konkuruoti, nes jos leidžia įmonei, nepranešusiai Konkurencijos tarybai apie verslo sutelkimą į vienas rankas, dešimteriopai sumažinti baudas.

Pataisos numato, jog didžiausia bauda siektų 150 tūkst. litų. Dabar už panašų pažeidimą gali būti skirta iki 10 proc. metinių pajamų bauda.

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, jog priimant pataisas, nebuvo gauta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvada ir neatsižvelgta į Europos teisės departamento ir Konkurencijos tarybos pastabas.

Baudos dydis nuo bendrųjų metinių pajamų yra skaičiuojamas ir kitose Europos Sąjungos šalyse – Vokietijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Belgijoje, Bulgarijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje bei Italijoje, rašoma pranešime spaudai.

Europos Komisijos ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikoje nepranešimas apie koncentraciją yra laikomas sunkiu konkurencijos teisės pažeidimu, taip pat pripažįstama, kad už tokius pažeidimus skiriamos baudos turi būti atgrasančios ir skatinančios įmones nepažeisti koncentracijos kontrolės procedūrų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: