(c) Ieva Čebatoriūtė

Kauno jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“ (KJOSAS), tęsdama susitikimų su jaunimo politiką Lietuvoje formuojančių sektorių atstovais ciklą ir įgyvendindama tarptautinį jaunimo demokratiškumo projektą „BYTE – Baltic Youth Takes Experience“, pirmąją vasario dieną suorganizavo susitikimą su Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentu Šarūnu Frolenko. Šio susitikimo metu temų amplitudė svyravo nuo LiJOT atliekamų funkcijų iki jaunimo emigracijos.

Susitikimo tema „Jaunimo politika Lietuvoje“ žadėjo ne tik informatyvų, bet ir intriguojantį vakarą. Susitikimo metu Šarūnas Frolenko, didžiausios nevyriausybinės jaunimo organizacijos (NVO) Lietuvoje, vienijančios nacionalines jaunimo organizacijas ir regionines jaunimo organizacijų sąjungas, vadovas, pristatė LiJOT. Remdamasis savo patirtimi, jis aptarė pastarosios organizacijos valdymą, veiklas, skirtumus tarp LiJOT narių bei stebėtojų ir pan.

LiJOT prezidento viešnagė neprailgo aptariant jo atstovaujamos organizacijos ir kitų NVO vaidmenį tarpinstituciniame bendradarbiavime, įgyvendinant jaunimo politiką Lietuvoje. Diskusijos moderatorius Š. Frolenko ne tik pats dalijosi mintimis, bet ir aktyviai skatino atvykusius diskutuoti bei išreikšti savo požiūrį. Susitikime dalyvavę kauniečiai noriai įsitraukė į debatinę diskusiją bei pabrėžė Kauno NVO vykdomų projektų ir veiklų naudą ne tik NVO nariams, bet ir visam miestui.

Savo ruožtu Š. Frolenko pranešimo metu ragino jaunimą aktyviai dalyvauti ne tik savo miesto renginiuose ir projektuose, bet ir aktyviai reikšti nuomonę jaunimo politikos klausimais. Kaip pavyzdys buvo paminėta LSS ir LSAS įtaka aukštojo mokslo reformai. Diskusijos dalyvių susidomėjimą sukėlė pilietinės galios indekso fenomenas, t.y. šiam indeksui nustatyti vykdomi tyrimai. Š. Frolenko paminėjo šį matą kaip patikimą indikatorių, kad, deja, jaunimas nesidomi ir ne itin daug žino apie šalies politiką.

Kaip opiausios jaunimo politikos problemos Lietuvoje buvo įvardintos mokyklos švietimo ydos, jaunimo politikos strategijos nebuvimas, mažas jaunimo įsitraukimas į politikos procesus, visuomenės abejingumas jaunimo problemoms, nekvalifikuotas profesinis orientavimas ir pan. Išvardijus šias sritis Kauno miesto savivaldybės Mažojoje salėje nuskambėjo frazė „tai labai liūdna!“. Diskusiją kaitino ir moderatoriaus išsakytos provokacinės mintys, kad galbūt įvykusi švietimo reforma nėra ideali, kad universitetų konkurencija nėra sveikas reiškinys, kad krepšelio modelis galbūt nėra tinkamiausias ir Lietuvoje yra per daug edukacinių institucijų. Š. Frolenko, kaip paskatą profesiniam orientavimui, rekomendavo jaunuoliam padirbėti vasarą ir tokiu būdu atrasti bei suprasti, koks yra jų svajonių darbas. Jis taip pat palaikytų mokyklų bendradarbiavimo su darbdaviais idėją.

Dabartinio LiJOT vadovo viešnagės metu buvo pakalbėta ir apie jaunimo emigraciją, Lietuvos šalies santykių su emigrantais nepalaikymą, o visa Lietuvos jaunimo situacija buvo lyginama su šiuo metu tarptautinėje erdvėje intensyviai diskutuojamais Baltarusijoje vykdomos politikos aspektais.

„BYTE – Baltic Youth Takes Experience“ yra tarptautinis Baltijos šalių jaunimo organizacijų demokratiškumo projektas, kurio tikslas – pasidalinti gerąją jaunimo politikos patirtimi ir skatinti demokratiškumą, naudojantis žiniasklaidos priemonėmis. Šį demokratiškumo projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjungos (ES) programa „Veiklus jaunimas“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: