© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Generalinė prokuratūra prašo į atskirą išskirti nuteistosios Darbo partijos “juodosios buhalterijos” byloje Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės bylą.

Ketvirtadienį proceso dalyviams susirinkus į posėdį, paaiškėjo, kad parlamentarės nedarbingumas pratęstas daugiau nei dviem savaitėms – iki birželio 10 dienos. Nedarbingumas buvo pratęstas teismo posėdžio išvakarėse.

“Pažyma susijusi su sveikatos būkle, aš jos neskelbsiu”, – sakė teisėja Violeta Ražinskaitė.

V.Vonžutaitės advokatas Arūnas Petrauskas sakė, kad jo klientė pageidauja dalyvauti posėdžiuose ir prašo daryti pertrauką. Tam pritarė nuteistasis Viktoras Uspaskichas ir kiti advokatai. V.Uspaskichas teigė, kad bylos išskyrimas tik pailgintų procesą.

“Kadangi V.Vonžutaitė nedalyvauja, bet pageidauja, turėtume plačiau pažiūrėti į šią problemą, nes jo dalyvimas ar kažin bus įmanomas artimiausią laiką. Mes suplanavę ne vieną posėdį. Yra ir kiti proceso dalyviai, kurių byla turėtų būti išnagrinėta per trumpiausius laikus. Susidariusi situacija rodo, kad ji negalės ilgą laiką. Turime svarstyti, ar neturėtume ieškoti išeities – V.Vonžutaitės bylą išskirti į atskirą”, – sakė prokuroras Saulius Verseckas, pripažindamas, kad jo siūlymas yra ne pats idealiausias variantas.

Advokatai prokuroro siūlymui prieštaravo sakydami, kad V.Vonžuatitės bylos išskyrimas įneštų procesinę painiavą.

Teisėjai išėjo apsvarstyti prokuroro siūlymo.

Lietuvos apeliaciniam teismui antrą kartą šiemet nepavyksta pradėti Darbo partijos bylos praėjus beveik metų pertraukai. Bylos nagrinėjime nedalyvauja nuteistoji V.Vonžutaitė, kuri pageidauja dalyvauti procese ir tam teikia prašymus ir medikų pažymas.

Ši baudžiamoji byla nebuvo nagrinėjama nuo praėjusių metų birželio, kai Darbo partijos įkūrėjas ir šioje byloje dėl sukčiavimo nuteistas Viktoras Uspaskichas buvo išrinktas Europos Parlamento nariu ir įgijo teisinę neliečiamybę.

Kovo 25 dieną Europos Parlamentas panaikino V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.

Darbo partijos byloje Lietuvos apeliacinis teismas yra paskyręs naujas finansinę, rašysenos bei informacinių technologijų ekspertizes. Jų rezultatai turėtų paaiškėti teismo posėdžiuose.

Gegužę buvo numatyti trys posėdžiai – 18, 27 ir 28 dienomis. Birželį numatyti devyni posėdžiai, jie vyks 3-5, 10-12, 17-19 dienomis.

2013 metų liepą Vilniaus apygardos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, kartu nuteistai parlamentarei V.Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Seimo nariui Vytautui Gapšiui skirta 35 tūkst. litų (per 10 tūkst. eurų) bauda, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme.

Byla Darbo partijos atžvilgiu nutraukta teismui paskelbus, kad partija kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją.

V.Uspaskichas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu.

Nuosprendis įsigalioja tik po apeliacinės instancijos teismo sprendimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: