© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Keisti Konstituciją ir padaryti mokslą privalomą iki 18 metų, nėra būtinybės, racionaliau būtų įvesti privalomą priešmokyklinį ugdymą, teigia Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovas.

“Reikia galvoti apie priežastis, o ne kovoti su pasekmėmis. (…) kuo anksčiau vaiką pradedi ugdyti, jo kokybiniai rodikliai jo būna geresni”, – BNS sakė ŠMMŠvietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Jis trečiadienį Seimo Konstitucijos komisijai pristatė poziciją dėl siūlymo keisti Konstituciją ir mokslą padaryti privalomu asmenims iki 18 metų.

Pasak A.Aldakausko, daugumoje Europos valstybių nustatytas dabar Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintas 16 metų cenzas. Jo duomenimis, 90 proc. 20-24 metų jaunuolių Lietuvoje yra įgiję ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą, 97 proc. aštuoniolikmečių dalyvauja šveitime.

“Mes Europos kontekste atrodome puikiai”, – tvirtino Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius.

Jis siūlė politikams geriau pagalvoti apie privalomą priešmokyklinį ugdymą.

“Priešmokyklinis dabar nėra privalomas, įsitraukimas į jį yra apie 93 proc., reikėtų pasistengti dėl tų 7 procentų. Čia būtų galima Švietimo įstatyme parašyti – ne visuotinis, o privalomas”, – sakė A.Aldakauskas.

Dabar Švietimo įstatyme numatyta, kad priešmokyklinis ugdymas pradedamas teikti vaikui, kai tais kalendoriniais metais jam sueina 6 metai.

Trečiadienį Konstitucijos komisija jokio sprendimo dėl Konstitucijos pataisos projekto nepriėmė. Nutarta dėl šio klausimo apsispręsti kitame posėdyje.

Komisijos pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė pranešė, kad gauta neigiama Tėvų forumo pozicija dėl siūlymo pratęsti privalomą mokslą.

Tėvų forumo nuomone, ši pataisa neužtikrintų, kad visi jaunuoliai iki 18 metų lankytų ugdymo įstaigas, būtų neaišku, kaip užtikrinti tai.

Konstitucinės teisės specialistas Vaidotas Vaičaitis taip pat pareiškė abejonę, ar norint garantuoti aukštesnius mokslo standartus, reikia keisti Konstituciją.

Seimui pateiktas svarstyti Konstitucijos pataisos projektas dėl privalomo mokslo iki 18 metų. Pasak projekto autorės konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės, pagal Vaiko teisių apsaugos konvenciją, vaiku laikomas asmuo iki 18 metų, todėl reikėtų iki to amžiaus užtikrinti jo užimtumą.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad asmenims iki 16 metų mokslas privalomas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje buvo 543,8 tūkst. vaikų iki 18 metų, iš jų 470,8 tūkst. – vaikai iki 16 metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: